Nederland klein in autoproductie, groot in toelevering

Nederland speelt, met de circa 180000 wagens van NedCar dit jaar, geen grote rol in de wereldwijde autoproductie. België maakt veel meer auto's, bijna 900000. Grote fabrieken staan daar in Genk, Antwerpen en bij Brussel.

Frankrijk en Duitsland produceren respectievelijk 3,6 miljoen en 5,7 miljoen auto's. De Duitsers maken daarmee meer dan 10 procent van de totale wereldproductie, 55 miljoen voertuigen dit jaar.

Toch is de autoindustrie wel belangrijk voor Nederland. Niet alleen vanwege de ruim 3500 banen in Born, maar ook door de vele toeleverende bedrijven. In die sector werken in totaal bijna 40000 mensen. De toeleveranciers zijn lang niet allemaal afhankelijk van NedCar. Ze leveren veelal aan Duitse autofabrieken.

In de productie van vrachtwagens en bussen speelt Nederland internationaal een grotere rol, met fabrieken van onder meer Daf, Scania, Bova en Berkhof.

Het Automotive Technology Centre in Eindhoven pleitte vorig jaar in een rapport voor versterking van de Nederlandse autoindustrie. Die zou zich meer op niche-markten moeten richten en daarvoor producten ontwikkelen die later een grotere verspreiding kunnen krijgen.

De Duitse cijfers kunnen op termijn lager gaan uitvallen. Er bestaan omstreden plannen om de productie van Opel te krimpen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden