Nederland keldert op klimaatranglijst

Een vrouw plaatst miniatuur windmolens op het Beursplein. Met het windmolenpark vraagt energiebedrijf Eneco aandacht voor certificaten waarmee klanten kunnen investeren in windmolens. Beeld ANP

Nederland loopt flink achter op het gebied van klimaatverandering. Van alle EU-landen staat Nederland op de een-na-laatste plaats in de jaarlijkse Climate Change Performance Index.

Wereldwijd staat Nederland op de 42ste plek. Ter vergelijking: dat is onder landen als Wit-Rusland, Algerije en Polen. In totaal werden 58 landen onderzocht die samen verantwoordelijk zijn voor 90 procent van alle CO2-uitstoot.

De ranglijst wordt sinds 2006 gemaakt door de organisatie Germanwatch, in samenwerking met het Climate Action Network. Met de index willen zij druk uitoefenen op landen die nog niet genoeg actie ondernemen om het klimaat te beschermen. De ranglijst is gebaseerd op onder meer de nationale CO2-uitstoot, efficiënt CO2-verbruik, de ontwikkeling van duurzame energie en het gevoerde klimaatbeleid.

Beeld Germanwatch

Klimaatbeleid Rutte II
Nederland begon in de eerste index op de vijftiende plaats, maar scoorde daarna nooit meer zo goed. Het bungelde zelfs even op de 49ste plek, maar werkte vorig jaar een achterstand weg door achttien plaatsen te stijgen. Dit kwam mede doordat de makers toen positief waren over het klimaatbeleid van het kabinet-Rutte II.

Er was wereldwijd wel goed nieuws: het energieverbruik neemt sneller toe dan de CO2-uitstoot. Dit duidt erop dat de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen afneemt. De ontwikkeling van duurzame energie zou een positief effect kunnen hebben gehad. In 51 van de 58 onderzochte landen zit duurzame energie in de lift. Daarnaast zijn de onderzoekers blij met de afnemende populariteit van kolen, de meest vervuilende bron van energie.

Leeg erepodium
Het best presterende land is Denemarken, dat vooral wordt geprezen om zijn klimaatbeleid. Toch staat het land niet op nummer een. Het erepodium wordt symbolisch leeggelaten door de makers, want: "Geen enkel land doet genoeg om gevaarlijke klimaatveranderingen te voorkomen".

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden