Nederland kan weer naar de webtop

Nederland kan weer hopen op een koppositie in de wereld van snel internet. Met dank aan de regels voor glasvezelnetten die telecomautoriteit Opta heeft opgesteld.

Eerlijk is eerlijk, ik ben niet altijd een groot fan van de Opta geweest; vooral de passiviteit bij het aanpakken van het onnodig dure tv-monopolie op de kabel sierde de telecomwaakhond in mijn ogen bepaald niet. Maar als mijn gevoel me niet bedriegt, heeft diezelfde Opta nu een blauwdruk neergelegd voor glasvezelnetten waar de Nederlandse samenleving enorm bij gebaat kan zijn.

De belangrijkste afweging die de Opta moest maken is hoe het een balans kon vinden tussen enerzijds zo veel mogelijk concurrentie op die nieuwe glasnetten (en zo laag mogelijke prijzen voor de consument) en anderzijds een zo groot mogelijke stimulans voor investeerders (in feite vooral Reggefiber en KPN) om vele miljarden in de aanleg van dat net te steken.

Die afweging heeft geleid tot onder meer de eis dat de lijn van een centrale naar het huisadres van een abonnee net als bij het huidige koperen telefoonnet gehuurd kan worden door elke telecomaanbieder die daar aanspraak op wil maken. Het tarief daarvoor moet voor zowel de eigenaar van het net als de huurder redelijk zijn.

Reggefiber en KPN kunnen normaal gesproken via de formule die de Opta ervoor heeft bedacht inderdaad een redelijke winst maken. Als die winst onverwacht toch de spuigaten uitloopt, zal de Opta lagere tarieven afdwingen. Maar de investeerders kunnen de winst ook zelf temperen door met een deel ervan glasvezelnetten naar afgelegen, onrendabele, gebieden aan te leggen. Zo zorgt de telecomautoriteit er dan voor dat alle aanbieders en hun klanten via ogenschijnlijk onnodig hoge tarieven meebetalen aan het aansluiten van de spreekwoordelijke tante in Oost-Groningen. Een aangenaam staaltje solidariteit.

Door voor vele jaren een redelijke winst mogelijk te maken, zorgt de Opta er tegelijkertijd voor dat glasvezelnetten interessante investeringen kunnen zijn voor lange-termijnbeleggers. Kijk niet vreemd op als pensioenfondsen straks bedenken dat ze hun miljarden maatschappelijk nuttig en toch ook verantwoord in de snelweg van de toekomst kunnen beleggen.

Slim lijkt ook de formule om te voorkomen dat KPN als grootste gebruiker van het eigen net de grootste kwantumkorting in de wacht sleept. Dat zou immers de kleinere concurrenten altijd met hogere kosten per abonnee opzadelen en zo de concurrentie meteen de nek omdraaien. Er is wel een kwantumkorting mogelijk, aldus de Opta, maar die geldt dan voor alle partijen. Zo wordt er een korting van 20 procent gegeven als het aantal afgenomen lijnenparen in een bepaald gebied de 26.000 overstijgt. Stel dat KPN daar 23.000 aansluitingen heeft en Tele2 voegt daar 4.000 aan toe, dan hebben zij samen 27.000 lijnenparen en krijgen ze beiden 20 procent korting.

Uit het stuk van de Opta blijkt dat het om zogeheten ontbundelde toegang gaat en om 'lijnenparen'. KPN en Reggefiber, die al volop bezig zijn met glasvezelnetten, hebben laten weten met de Opta-voorstellen uit de voeten te kunnen. Dat betekent dat zij kennelijk van plan zijn afzonderlijke glasvezels te leggen van elk huisadres naar de centrales, zoals ook bij het huidige telefoonnet het geval is. Dat maakt de concurrentie op die netten veel makkelijker dan wanneer, zoals bij het tv-kabelnet het geval is, lijnen van de centrale tot in de straat gedeeld moeten worden.

Bovendien bestaat het net uit 'glasvezelparen' en dat wil zeggen dat er twee vezels per aansluiting komen: een voor al het digitale werk, en een voor analoge tv. Daarmee is de capaciteit van het nieuwe net naar huidige maatstaven onbegrensd, en in ieder geval voor een heel lange periode toekomstvast.

De beleidsregels van de Opta zijn officieel nog slechts ontwerpen. Er kan nog tot 8 december op gereageerd worden, waarna ze op 19 december definitief moeten worden. Maar als de voorstellen in hun huidige vorm de eindstreep halen, dan heeft de Opta het vermoedelijk mogelijk gemaakt dat Nederland over een jaar of zeven het beste telecomnet bezit dat je je kunt wensen. En dat de rest van de wereld zich zal wensen.

De Opta is de eerste telecomautoriteit in Europa die zulke beleidsregels voor glasvezelnetten heeft geproduceerd - uiteraard in samenspraak met de betrokken partijen. Het zou me niet verbazen als het daarmee de toon zet voor wat er verder in Brussel en elders in Europa de komende jaren voor de telecomtoekomst wordt besloten. En misschien klinkt er zelfs ook nog wat van door in het kamp van de komende Amerikaanse president Obama, die tenslotte zijn land ook een veel moderner telecomnet wil bezorgen.

Lees hier alle posts van Internet 3.0

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden