Nederland kan Sars-patiënt niet weren

DEN HAAG - Nederland kan de grenzen niet sluiten voor Sars-patiënten, maar repatriëring moet worden ontmoedigd. Dat staat in een brief die het ministerie van volksgezondheid donderdag naar alle burgemeesters en commissarissen van de koningin heeft gestuurd.

Repatriëring van (mogelijk) besmette patiënten kan niet worden verboden, maar mag alleen in overleg met de inspectie voor de gezondheidszorg (IGZ). De IGZ heeft dat de alarmdiensten laten weten. De garantie dat er geen enkele Sars-patiënt naar Nederland komt, kan niet worden gegeven, verklaarde J. Haeck van de IGZ gisteren tijdens een persconferentie over de stand van zaken in Nederland.

De burgemeesters en commissarissen van de koningin zijn net als alle andere betrokken autoriteiten en instellingen op de hoogte gesteld van de preventieve maatregelen en de aanpak bij een eventuele uitbraak van de longziekte.

Nederland is tot u toe, in tegenstelling tot onder meer Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk, verschoond gebleven van Sars.

Volgens Haeck is Nederland goed voorbereid op Sars-gevallen. Huisartsen en ziekenhuizen zijn geïnstrueerd en het aantal ziekenhuizen dat geïnfecteerden kan opvangen, wordt uitgebreid.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden