Nederland kan ook politie helpen in Afghanistan

Nederland zou zijn troepenmacht in Afghanistan kunnen verkleinen in ruil voor meer hulp aan de Afghaanse politie, zegt Navo-diplomaat Daan Everts. „In Afghanistan woedt geen klassieke oorlog die je met militairen uitvecht. De opbouw van een rechtsstaat is de sleutel tot een oplossing voor de lange termijn”, aldus de Nederlandse diplomaat die de Navo vertegenwoordigt in de Afghaanse hoofdstad Kaboel.

De politie in Afghanistan is een rommeltje, vindt Everts. „De bevolking heeft weinig vertrouwen in de politie, die corrupt, onderdrukkend en onbekwaam is. Dat belemmert de opbouw van een rechtsstaat.”

Europese landen zouden daar veel meer aan moeten doen, vindt hij. „Als Nederland zijn militaire krachtsinspanning in Afghanistan zou willen reduceren, dan zou het compensatie kunnen bieden door opbouw van de politie. Daarvoor hoeft Nederland geen politiemensen te sturen, het zou ook geld kunnen geven om hen van elders te halen. Op de wereldmarkt is veel te huur.”

Hij denkt vooral aan politiemensen uit islamitische landen. „Het is vooral in hun belang om Afghanistan te behoeden voor een terugval naar een fundamentalistische, repressieve islam. Islamitische landen zouden daarbij moeten helpen. We moeten duidelijk maken hoeveel er op het spel staat. Nu doen wij de vuile was voor hen.”

Op dringend verzoek van de Navo heeft de Europese Unie in juni politieadviseurs naar Afghanistan gestuurd. Dat dreigt een fiasco te worden. De Duitse politiegeneraal die de leiding heeft, Friedrich Eichele, geeft er na drie maanden de brui aan. Onder zijn leiding hadden 190 westerse politiemensen moeten uitwaaieren over Afghanistan om de lokale politie te ’coördineren’, zoals Eichele voor vertrek zei. Door gebrek aan materieel zouden de adviseurs nauwelijks buiten Kaboel komen.

Gisteren werd ook bekend dat de provincie Uruzgan een nieuwe gouverneur krijgt, de oud-communist Hamdad. Hij volgt Abdel Hakim Munib op, die vaker in Kaboel zat dan in Uruzgan. De benoeming volgt op een gesprek tussen premier Balkenende en de Afghaanse president Karzai.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden