Weblog

Nederland kan geld voor Palestijnen beter besteden aan vredesprojecten van onderop

Joël Voordewind met een patiëntje in het ziekenhuis in Jaffa, waar het Save a child's heart programma draait. Beeld Anne Paul Roukema / ChristenUnie
Joël Voordewind met een patiëntje in het ziekenhuis in Jaffa, waar het Save a child's heart programma draait.Beeld Anne Paul Roukema / ChristenUnie

ChristenUnie Tweede Kamerlid Joël Voordewind bezoekt deze week projecten in Israël die gericht zijn op verzoening tussen Israëliers en Palestijnen.

Joël Voordewind en Tweede Kamerlid namens de ChristenUnie

'Als een kind zorg nodig heeft, maakt niet uit of een kind Joods of Palestijns is.' Ik spreek met de Palestijnse hartchirurg Ahmed in het Israëlische ziekenhuis van Jaffa. Hij werkt voor Save A child's heart, een verzoeningsproject waardoor al duizenden Palestijnse en Israëlische kinderen geholpen zijn met hun hartproblemen. De artsen zijn Israëliërs en Palestijnen. 'De sfeer is hier heel goed.. Er is geen verschil tussen ons.'

Dat is de vrede van onderop waar ik naar op zoek was deze week in Israël. Ik sprak met zowel Israëliërs als Palestijnen. Met mensen die politiek actief zijn - van de Israëlische regering én de Palestijnse Autoriteit - maar ook met gewone mensen. Mensen die samen willen leven en werken.

Waar de politici nog altijd falen om de kloof te overbruggen en elkaar geen centimeter gunnen, daar zie ik mannen en vrouwen die in hun dagelijkse leven al lang vrede hebben gesloten met de zogenaamde 'vijand'.

Zo kom ik op de laatste dag van mijn reis bij het Peres Vredescentrum in Tel Aviv. Een prachtig pand dat pal aan het strand staat. Terwijl de zon ondergaat in de Middellandse Zee, spreek ik met de coördinator van deze onafhankelijke vredesclub. Hij vertelt over de vele verzoeningsprojecten die ze hebben lopen. Zo is er een project waarbij via social media jongeren van verschillende groepen elkaar ontmoeten in Google Hangouts. Een jongen die aan het project meedeed vertelt hoe het hem nieuwe vrienden heeft gegeven die hij anders nooit zou hebben ontmoet. 'We zijn eigenlijk hetzelfde, alleen onze taal is anders.' Maar daarvoor is er vertaalservice van Google, zegt de Peres-vertegenwoordiger.

Nederland geeft nu 65 miljoen euro per jaar aan de Palestijnse Autoriteit. Van dat geld betalen ze onder meer de bonussen voor veroordeelde terroristen die in Israëlische gevangenissen zitten. Onbegrijpelijk dat Nederland dat toelaat. Van dit Nederlandse belastinggeld kunnen we minstens enkele miljoenen beter investeren in de vrede van onderop. Dit zeg ik ook tijdens het gesprek met de Nederlandse ambassadeur in Tel Aviv, de laatste stop van de reis. Ik presenteer hem daarom enkele verzoeningsprojecten die ik de afgelopen dagen heb gezien. De oproep werd positief ontvangen.

undefined

Joodse en Palestijnse kinderen spelen samen in de kleuterschool. Beeld Anne Paul Roukema / ChristenUnie
Joodse en Palestijnse kinderen spelen samen in de kleuterschool.Beeld Anne Paul Roukema / ChristenUnie
Een Palestijns en Joods meisje op de kleuterschool. Beeld Anne Paul Roukema / ChristenUnie
Een Palestijns en Joods meisje op de kleuterschool.Beeld Anne Paul Roukema / ChristenUnie

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden