Nederland kan elk moment getroffen worden door cyberaanval

Beeld anp

Maar liefst zestien miljoen e-mailadressen wisten ze te hacken. Duitse cybercriminelen joegen daarmee de overheid de stuipen op het lijf.  De Duits overheid vreest voor grootschalige identiteitsfraude. In Nederland is zoiets nog nooit voorgekomen, maar virussen stoppen niet aan de grens.

De criminelen slaagden erin de miljoenen e-mailadressen te kraken via een zogenoemde botnet. Dit is een netwerk van met virussen geïnfecteerde computers. Beheerders van een botnet kunnen computers op afstand besturen en zo gevoelige informatie ondervangen. De Duitse overheid heeft het mogelijk gemaakt om via een speciale website te controleren of een e-mailadres geïnfecteerd is of niet.

Vooralsnog ziet het Nederlandse ministerie van justitie nog geen signalen die erop duiden dat ook Nederlandse computers zijn getroffen. Maar, weten ze bij Bits of Freedom, dat zegt nog niet zoveel. "Aanwijzingen over de aanwezigheid van dit specifieke botnet in Nederland ontbreken misschien, maar er zijn hier ongetwijfeld botnets actief. Hoeveel precies is niet duidelijk. Misschien wel duizenden. Die kunnen elk moment toeslaan."

Vaak hebben mensen niet door dat ze onderdeel uitmaken van een botnet. En zo gek is dat niet. Met het aanklikken van een gevaarlijke link, het openen van een vreemd mailtje of het downloaden van schadelijke software is het kwaad vaak al geschied. De gevolgen? "Er kunnen mails in jouw naam gestuurd worden, creditcardgegevens kunnen worden ondervangen en uiteindelijk kan dat allemaal leiden tot grote financiële schade", aldus een woordvoerder van Bits of Freedom.

De concrete gevolgen zijn op grote schaal moeilijk in te schatten, zegt de woordvoerder. "Maar wat we wel zien is dat Nederlanders zich onvoldoende bewust zijn van de risico's op internet. En dan heb ik het niet alleen over burgers, maar ook ambtenaren en politici. Kijk maar naar wat er twee jaar geleden gebeurde. Toen lagen enkele overheidsinstanties in Borsele, Weert en Den Bosch plots plat vanwege een virus."

Ook het College Bescherming Persoonsgegevens erkent dat een dergelijke cyberaanval in Nederland 'altijd' mogelijk is. De organisatie spoort bedrijven als Google en Microsoft daarom aan om persoonsgegevens zo goed mogelijk te beveiligen. Bits of Freedom hamert er op dat ook burgers bewuster worden. "Open niet zomaar mailtjes van onbekenden. Ook niet van mensen die je wel kent. Weer ze als ze er vreemd uitzien. Beveilig je e-mailadres ook met sterke wachtwoorden. Gebruik niet voor alles hetzelfde wachtwoord."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden