Nederland kan een nieuwe prins verwelkomen

Hugo Klynstra, zoon van Prins Carlos in 2012.Beeld Andre Evers

Zijn vader doet nog een poging om het tegen te houden, maar Nederland krijgt er waarschijnlijk een 'koninklijke hoogheid' bij.

Hugo Klynstra is de naam, 21 jaar, en de oudste kleinzoon van prinses Irene. De Raad van State buigt zich vandaag over de vraag of hij zich prins en koninklijke hoogheid mag noemen. Een verzoek daartoe heeft hij drie jaar geleden al ingediend, toen hij achttien werd, maar zijn vader heeft het tot nu toe weten te blokkeren.

Hugo's vader is prins Carlos, de oudste zoon van prinses Irene en de in 2010 overleden prins Carlos de Bourbon de Parme. Hugo werd in 1997 geboren uit een relatie die prins Carlos, de zoon, op 26-jarige leeftijd had met Brigitte Klynstra. De geliefden waren niet getrouwd en woonden niet samen, en de komst van Hugo was, volgens prins Carlos, te danken aan een geheel zelfstandige beslissing van Klynstra om moeder te worden.

Carlos respecteerde die beslissing wel en heeft zijn vaderschap nooit ontkend. Maar hij heeft wel altijd willen uitsluiten dat er een 'familierechtelijke betrekking' zou komen tussen hem en zijn zoon. In Hugo's geboorte-akte staat Carlos niet vermeld. Maar de rechtbank in Zutphen heeft in 1999, op verzoek van Brigitte Klynstra, in een beschikking het vaderschap van Carlos vastgelegd.

Achternaam

Bij die beschikking is door de ouders geen afspraak vastgelegd over de familienaam van de jongen. Dat opende voor hem de mogelijkheid om, zodra hij achttien zou worden, het recht op te eisen de naam van zijn vader te dragen. Hugo Klynstra wordt dan Zijne Koninklijke Hoogheid prins Carlos Hugo Roderik Sybren de Bourbon de Parme, waarmee de 21-jarige niet alleen toetreedt tot de Nederlandse adel maar ook tot de koninklijke familie. Aanspraak maken op de Nederlandse troon kan hij in geen geval, omdat zijn oma Irene zonder toestemming van het parlement in het huwelijk trad met Carlos.

Het verzoek tot naamswijziging dat Hugo vier jaar geleden indiende, werd door minister van justitie Van der Steur direct gehonoreerd. Hugo's vader Carlos tekende bezwaar aan, maar dat werd door Van der Steur afgewezen. Ook een poging van Carlos om via de rechter het voornemen van zijn zoon te blokkeren, mislukte. Gezien die voorgeschiedenis is de kans klein dat de Raad van State de finale koninklijke goedkeuring voor de nieuwe prins nog zal tegenhouden.

Hugo's vader Carlos trouwde in 2010 Annemarie Gualthérie van Weezel. Het echtpaar heeft drie kinderen: Luisa, Cecilia en Carlos.

Hugo Klynstra in 2012.Beeld Andre Evers
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden