Nederland kan crisis de baas dankzij concurrentiepositie

Nederland heeft een open economie en is afhankelijk van de export. De Rotterdamse haven is één van de poorten naar de wereld. (FOTO ROBIN UTRECHT, ANP) Beeld
Nederland heeft een open economie en is afhankelijk van de export. De Rotterdamse haven is één van de poorten naar de wereld. (FOTO ROBIN UTRECHT, ANP)

De concurrentiepositie van Nederland is verbeterd. Ons land steeg twee plaatsen op de ranglijst van het World Economic Forum. Lijstaanvoerder VS blijkt economisch nog steeds gezond.

Nederland is twee plaatsen gestegen in de ranglijst van de meest concurrerende landen ter wereld, van een tiende naar een achtste positie. Volgens het World Economic Forum, die de concurrentiepositie van alle landen ter wereld jaarlijks onderzoekt, is de stijging te danken aan de verhoogde efficiëntie op de arbeidsmarkt en de uitstekende prestaties op het gebied van technologie.

De ranglijst van concurrentieposities werd gistermiddag door het WEF openbaar gemaakt. De Verenigde Staten voeren de lijst aan.

„Toch wel positief”, vindt Henk Volberda, hoogleraar sociale innovatie en verbonden aan het Erasmus Strategic Renewal Center, dat de gegevens over Nederland voor het WEF verzamelde. „Nederland scoort op verschillende gebieden zelfs het beste ter wereld: op geavanceerdheid en toepassing van de technologie, maar ook op een antimonopoliebeleid.”

Het hoge concurrentievermogen stelt Nederland volgens Volberda in staat om zich in de kredietcrisis staande te houden. „Nederland is economisch stabiel. Onze inflatie is geringer dan die in Groot-Brittannië, Frankrijk of Duitsland. Verder hebben wij sterke basisinstituties, zowel bij de overheid als in de private sector. De condities zijn goed, als we die nog beter zouden benutten, moeten we in de topvijf kunnen komen, net als in 2000 toen we op een vierde plaats stonden.”

Dat de ranglijst aangevoerd wordt door de VS, vindt Volberda opmerkelijk. „Ik dacht vorig jaar al dat de VS wel van de eerste positie zou vallen, maar dat is niet gebeurd. Volgens het WEF presteert de Amerikaanse economie nog steeds excellent op het gebied van innovatie, efficiëntie en productiviteit. De economie van de VS is eigenlijk heel gezond. Bedenk wel dat de cijfers van het WEF-onderzoek de stand van zaken tonen tot aan mei. De meest recente ontwikkelingen in de kredietcrisis zijn daar dus niet in meegenomen. De problemen zullen pas ontstaan als banken geen geld meer uitlenen aan bedrijven om te investeren in innovatie. Ik verwacht eigenlijk wel dat de macro-economische situatie er komend jaar toe zal leiden dat de VS de koppositie verliest. De effecten van de kredietcrisis zijn daar toch het grootst.”

Of Nederland met een sterke concurrentiepositie kan profiteren van de kredietcrisis, weet Volberda niet. „Alle Europese landen hebben last van de crisis. En Nederland is een open economie, die sterk afhankelijk is van de export. De markt moet dus wel tegen invloeden van buitenaf bestand zijn.”

Het grootste mankement van de Nederlandse economie is volgens Volberda al sinds lange tijd het onvermogen om kennis en technologie te laten renderen. De sociale innovatie blijft volgens hem stelselmatig achter in Nederland. Kennis wordt onvoldoende toegepast en verspreid binnen bedrijven.

Een van de belangrijkste oorzaken daarvan is dat er een gebrek bestaat aan gekwalificeerd personeel. Volberda: „Niet alleen technologische innovaties zijn belangrijk voor Nederland, maar nu vooral sociale innovaties.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden