Nederland kampioen export illegaal afval

Nederland, België en Italië zijn de grootste Europese transporteurs van illegaal afval naar Azië en Afrika. Tussen maart en mei werd 30.000 ton onderschept.

Nederland transporteert het meeste illegaal afval uit Europa. Die eerste plek wordt gedeeld met Italië en België. Dat blijkt uit gegevens van Operatie Demeter, uitgevoerd door de Wereld Douane Organisatie (WDO).

Met 64 nationale douane-organisaties die het illegaal dumpen van afval willen aanpakken, bracht zij illegale afvaltransport van Europa naar Azië en Afrika in kaart. 30.000 ton illegaal afval, van huishoudelijk afval tot elektronica en auto-onderdelen, werd onderschept tussen maart en mei van dit jaar.

Nederland is al meerdere keren, bijvoorbeeld in een rapport van Greenpeace, op de vingers getikt. De milieu-inspectie van het ministerie van vrom merkte vorig jaar op dat Rotterdam een steeds belangrijker doorvoerhaven wordt bij afvaltransporten naar Afrika, India en China.

Volgens Vrom is het niet makkelijk de koppositie kwijt te raken. „Het is niet zo raar dat we veel illegaal afval transporteren, als je bedenkt dat jaarlijks vier miljoen containers de haven van Rotterdam passeren”, zegt een woordvoerder van het ministerie.

Onderzoeker Hui Fu van de WDO vult aan: „De Rotterdamse haven is één van de belangrijkste knooppunten van Europa. Landen als Frankrijk en Groot-Brittannië transporteren hun illegaal afval via de Rotterdamse haven.”

De woordvoerder van Vrom zegt dat Nederland probeert grip te krijgen op illegale afvaltransporten. „We proberen mensen aan te sporen hun oude elektronica in te leveren bij de winkel, maar we kunnen onmogelijk achter iedere container een inspecteur zetten.”

Ook op Europees niveau wordt gewerkt aan de aanpak van illegale afvaltransporten. Zo zijn er Europese regels die verbieden dat afval wordt gedumpt in ontwikkelingslanden. Die regels zijn verder aangescherpt na de ramp met gifschip Probo Koala. Het schip, afkomstig uit Amsterdam, dumpte illegaal gif in Ivoorkust waarna veel mensen gezondheidsproblemen kregen.

Toch blijft het lastig om illegale afvalstromen te reguleren. „De lijn tussen illegaal afval en tweedehands spullen, die we gewoon mogen exporteren, is heel klein”, zegt de woordvoerder van Vrom.

Landen als India, China, Ghana en Angola importeren bijvoorbeeld afgedankte computers of tv’s uit westerse landen. De grondstoffen in deze elektronicaproducten zijn veel geld waard.

„Het demonteren van 50.000 televisies levert 1 kilogram goud op”, zegt Hui Fu. Daardoor blijft het illegaal vervoeren van afval een lucratieve business.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden