Korfbal

Nederland is (weer) Europees kampioen korfbal, maar deze keer moesten de vrouwen ook scoren

De Europese kampioenen. Oranje won de finale van Duitsland.Beeld -

Nederland werd wederom onbedreigd Europees kampioen. Met een 'unieke generatie' spelers en productieve vrouwen.

Het wekte bij niemand verbazing dat Nederland gisteren voor de zevende keer op rij Europees kampioen korfbal werd. In Heerenveen versloeg Oranje Duitsland met 21-8. Geen enkel land kan zich meten met de kwaliteiten van de Nederlandse korfballers en dus had bondscoach Wim Scholtmeijer voor het toernooi andere doelen gesteld dan winnen alleen.

De voormalig international hamert er bij zijn spelers op dat de doelpunten niet alleen van de mannen moeten komen. Traditioneel gebeurt dat in het korfbal veel, maar sinds Scholtmeijer in 2014 bondscoach werd van het Nederlands team wil hij daarvan af. Volgens hem moet de doelpuntenproductie over mannen en vrouwen gelijk worden verdeeld, zodat het gevaar van alle kanten kan komen.

Tijdens het EK slaagde Nederland daarin. In de finale tegen Duitsland waren Olav van Wijngaarden en Celeste Split met vier treffers het meest trefzeker. Van de 21 doelpunten werden er 13 door de mannen gemaakt en 8 door de vrouwen.

De titel op het EK liet ook maar weer eens zien dat Nederland lichtjaren voorligt op de andere Europese landen. Het is het enige land waar de internationals zich volledig kunnen richten op hun sport. Wat de NBA is voor het basketbal, dat is de Nederlandse Korfbal League voor het korfbal. Het resulteert in een enorm niveauverschil, dat op het EK tot uitdrukking kwam in de uitslagen van Oranje: 31-13, 31-10, 40-12, 22-9 en 21-8.

'Heel moeilijk spel'

Daarnaast heeft Scholtmeijer naar eigen zeggen de beschikking over een 'unieke generatie'. Daar kwam hij voor het eerst achter toen hij coach was van Oranje onder 19 en veel van de huidige internationals onder zijn hoede had. "Ik liet ze een heel moeilijk spel spelen wat ze snel oppakten, ook onder hoge weerstand. Eind 2010 speelden we op de Korfbal Challenge tegen het 'grote' Oranje en wonnen we. Dat kon op zo'n moment eigenlijk niet. Vlak daarna kwam een deel van die groep ook bij Oranje om mee te doen aan het WK in China."

Nick Pikaar in duel onder de korf. Laurens Leeuwenhoek kijkt toe.Beeld -

Die talenten die in december 2010 dicht tegen de nationale ploeg aanzaten, vormen inmiddels de stevige basis van het Nederlands team. Scholtmeijer (36) spreekt zelfs van het beste Oranje ooit. "Ik denk dat van de generatie waarvan ik zelf deel uitmaakte de mannen de strijd wel aan hadden kunnen gaan met dit team. Maar de huidige vrouwen in Oranje zijn de besten ooit."

Scholtmeijer denkt dat spelers als Laurens Leeuwenhoek, Marjolijn Kroon en Mick Snel nog 'twee à drie jaar' in Oranje kunnen blijven spelen. "Maar we moeten onszelf de vraag stellen of we moeten doorselecteren. Daar gaan we komende tijd over denken."

"Het belangrijkste is dat ze nog de honger hebben om hun grenzen te verleggen", vervolgt de bondscoach. "Zolang wij dat nog ervaren is het prima, maar als daar twijfel over is moet je doorselecteren."

Als Scholtmeijer over enige tijd afscheid heeft genomen van spelers van wie hij soms al meer dan tien jaar coach is, moeten er nieuwe spelers opstaan. "Olav van Wijngaarden (22 jaar en basisspeler tijdens het EK, red.) voert die nieuwe generatie aan. Hij is groter, sneller en sterker dan alle andere korfballers. Ik zit soms met open mond te kijken naar wat hij fysiek laat zien. Die grote talenten komen wel weer, maar vaak zijn het er per generatie twee of drie. Dat het er met het huidige Oranje vijf à zes zijn, maakt het heel bijzonder."

Zijn generaties spelers te vergelijken?

Voormalig bondscoach Ben Crum betwijfelt of het Oranje dat het EK won het beste Nederlands team ooit is. "Het korfbal is totaal veranderd. Spelers trainen nu onder de beste omstandigheden. Als vorige generaties die mogelijkheid hadden gehad, hadden ze misschien ook wel met dit Oranje meegekund."

Jan Sjouke van den Bos, voorganger van Scholtmeijer als bondscoach: "Het is onvergelijkbaar. Je kunt ook niet zeggen dat Ard Schenk minder was dan de beste schaatsers van nu."

Lees ook:

Korfbalster Suzanne Struik won al haar interlands, nu neemt ze afscheid

Achttien jaar is Suzanne Struik als ze in 2006 haar debuut maakt in het Nederlands team. De korfbalster van PKC doet dat tijdens een wedstrijd op het Europees kampioenschap in en tegen Hongarije. Nu is ze 31, ruim zestig officiële interlands, drie Europese titels en evenveel wereldtitels verder.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden