'Nederland is volwassen genoeg om aanpassing DNA's te reguleren'

Een menselijk embryo Beeld epa

Ethica Annelien Bredenoord is niet bang voor uitwassen bij het sleutelen aan het DNA van ongeboren baby's.

Geen enge erfelijke ziektes meer. Geen obesitas of misschien zelfs een uitfasering van criminele neigingen. De ultieme maakbaarheid van de mens lijkt in zicht, zou je kunnen denken. Alles wat ook maar enigszins in het DNA verankerd ligt, valt in de toekomst misschien bij te stellen met zogeheten 'kiembaanmodificatie'. Naast zijn advies de wet te versoepelen om meer onderzoek mogelijk te maken, zegt de Gezondheidsraad daarom: nú moet het debat erover gevoerd worden. Wie weet wat voor beerput aan genetische uitspattingen er anders opengetrokken wordt.

Voor de ethische kant van zijn rapport ging het adviesorgaan onder meer in beraad bij Annelien Bredenoord, hoogleraar medische ethiek aan het UMC Utrecht. Straks kunnen aspirant-ouders hun baby's misschien wel samenstellen naar hun ideaalbeeld, tot lengte en oogkleur aan toe. Moeten we dat willen?

Bredenoord is er in ieder geval niet bang voor. "Een medische interventie, de bijbehorende dokterskosten, een voorafgaande hormoonbehandeling: allemaal volstrekt disproportioneel voor zoiets als blauwe of juist groene ogen." Nee, het aanpassen van DNA zal beperkt blijven tot het indammen van ernstige erfelijke aandoeningen, denkt ze.

Kijk maar naar de reeds toegestane embryo-selectie. Bij een IVF-behandeling ontstaan meerdere embryo's, en de ouders mogen diegene uitzoeken die het meest 'naar wens' is. "Maar dat is echt aan strenge criteria gebonden. Dat gaat echt over ernstige ziekten, niet over oogkleur of aanleg voor obesitas." Regulatie is het toverwoord, en volgens Bredenoord heeft Nederland bewezen daar volwassen genoeg voor te zijn. "Heb wat vertrouwen in mens en maatschappij."

Uitbreiding

Zij pleit daarom voor een uitbreiding van de embryowet, die het nu nog verbiedt om speciaal voor onderzoek embryo's te kweken. "Dan kunnen we tenminste onderzoek doen. Zien hoeveel er mogelijk is, en hoe veilig het blijkt." In landen als Groot-Brittanië en Zweden is die speciale kweek al toegestaan.

Volgens Bredenoord wegen de rechten van een embryo dat bestaat uit één bevruchte eicel niet op tegen het kunnen voorkomen van gruwelijke ziekten. "Het heeft nog geen gevoel, kan niet lijden. Net zoals een beukenootje nog geen beuk is, is een embryo nog geen mens. Voor mij is de afweging duidelijk: het voorkomen van ziekte en lijden telt zwaarder dan de lage status van een embryo."

Binnenkort trekt ze het land in met een groot onderzoek om te kijken of de gemiddelde burger daar ook zo over denkt. Ook dat is belangrijk om in de peiling te krijgen. "Misschien vindt die het wel helemaal niet zo eng als we denken."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden