Nederland is tóch een belastingparadijs, maar officieel niet

Europarlementariërs in de plenaire vergaderzaal van het Europees Parlement in het Franse Straatsburg, waar de stemming plaatsvond. Beeld ANP
Europarlementariërs in de plenaire vergaderzaal van het Europees Parlement in het Franse Straatsburg, waar de stemming plaatsvond.Beeld ANP

Nederland had toch het stempel belastingparadijs moeten krijgen. Dit blijkt uit een stemcorrectie in het Europees Parlement.

Het zal toch niet waar zijn? Geldt Nederland nou alsnog als belastingparadijs, volgens het Europees Parlement althans? De definitieve uitslag van een stemming vorige week lijkt daar wel op te wijzen.

Op 13 december stemde het parlement in Straatsburg over een tekst waarin Nederland samen met Ierland, Malta en Luxemburg het pijnlijke etiket­­­ ‘belastingparadijs’ krijgt op­geplakt. Hoewel dit vooral een symbolische stellingname was zonder concrete gevolgen, ligt het gevoelig: volgens de Tweede Kamer mogen we dat b-woord niet met Nederland associëren.

De stemmen staakten in Straatsburg (327-327) waardoor het politiek beladen zinnetje van het amendement (bij een resolutie over de Panama Papers) niet werd aangenomen.

Verkeerd knopje

Nu blijkt echter dat een Duitse christen-democraat, Karl-Heinz Florenz, zijn aanvankelijke tegenstem achteraf heeft gecorrigeerd in een vóórstem. Zulke correcties zijn doodnormaal in Straatsburg. De stemsessies over honderden resoluties en amendementen kennen zo’n moordend tempo dat parlementariërs weleens per ongeluk het verkeerde knopje indrukken.

Dat overkwam ook Florenz op die woensdagmiddag. Via een woordvoerster laat hij weten dat het inderdaad een domme vergissing was die hij dezelfde dag nog heeft rechtgezet. Er zou geen politieke bijbedoeling achter de ommezwaai zitten.

Karl-Heinz Florenz (CDU) Beeld rv
Karl-Heinz Florenz (CDU)Beeld rv

Zulke correcties kunnen achteraf weliswaar voor het nageslacht worden geregistreerd, aan de uitslag veran­deren ze niets – zoals bij voetbal ook een buitenspeldoelpunt blijft tellen als de scheidsrechter dat tijdens de wedstrijd per abuis heeft goedgekeurd.

Met de kennis van nu is de uitslag van de stemming dus 328 voor en 326 tegen, zodat een meerderheid van het Europees Parlement wel degelijk vindt dat Nederland en die drie andere landen belastingparadijzen zijn. Het officiële scorebord blijft echter 327-327 vermelden.

Verdeeld

Doorslaggevend was het stemgedrag van de Duitse christen-democraten, die zeer verdeeld waren over de afgesproken stemstrategie (‘tegen’) van hun Europese EVP-groepering. Van de 34 stemden er zestien voor (we tellen Florenz hier nu bij) en vijftien­­ tegen, met drie onthoudingen.

PvdA-Europarlementariër Paul Tang, de aanjager van het amendement die vorige week nog zo teleurgesteld was, hoorde pas gisteren van Florenz­­’ correctie. Hij reageert laconiek. “Of het nou de helft van de stemmen is of de helft plus één, Nederland­­ zal zich achter de oren moeten krabben.”

Lees ook: Waarom Nederland nog steeds een belastingparadijs is

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden