Nederland is te traag met innovatie

Een demonstratie bij het European Patent Office in München, tegen patenten op planten en dieren Beeld EPA
Een demonstratie bij het European Patent Office in München, tegen patenten op planten en dierenBeeld EPA

Het innovatieklimaat van Nederland verslechtert als het wordt afgemeten tegen twintig andere hoog geïndustrialiseerde landen in de wereld. De uitgaven voor onderzoek en ontwikkeling als percentage van het bbp waren in 2010 lager dan in de periode 2001 tot 2005. De internationale concurrentiepositie van Nederland is hierdoor verslechterd.

Erik van Zwam

Dit blijkt uit het rapport 'Het Nederlandse ondernemingsklimaat in cijfers 2012' van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De landen die het meest investeerden in innovatie in de dienstensector, zoals Oostenrijk, Finland en de Verenigde Staten, gaven tweemaal zoveel uit als Nederland. In de industrie is het gat op dit gebied met de koplopers alleen nog maar groter geworden.

Octrooien
De opbrengst van nieuwe en verbeterde producten in de Nederlandse industrie is laag met een aandeel van slechts 15 procent. Nederland komt daarmee in de staart van de twintig vergeleken landen.

Landen als Finland en Duitsland behalen met hun innovatieve producten circa 25 procent omzetaandeel. Voor de dienstensector ligt het innovatieve aandeel in de omzet gunstiger.

Bij het aanvragen van octrooien bij het European Patent Office (EPO) scoort Nederland nog wel bovengemiddeld. De tendens is echter dat Nederland in rap tempo zijn vooraanstaande positie aan het verliezen is. Het zijn een paar grote multinationale ondernemingen met hun hoofdkantoren in Nederland die het leeuwendeel van de octrooiaanvragen voor hun rekening nemen.

Hightech
Zorgelijk is de positie die Nederland heeft als het gaat om het aandeel werkgelegenheid in de hightech industrie en de hightech dienstverlening. Hightech industrie omvat bijvoorbeeld de farmaceutische en medische industrie. In de dienstensector gaat het vooral om de telecom. Het zijn kennisintensieve sectoren waar nieuwe hoogwaardige technologieën elkaar in sneltreinvaart opvolgen.

Het aandeel werkgelegenheid in de medium en hightech industrie in Nederland is het laagst in vergelijking met alle referentielanden met slechts 2,5 procent. Nederland moet zelfs Tsjechië voor zich laten. De positie van Nederland is dan ook verslechterd, constateert het CBS.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden