'Nederland is Suriname 49 miljard schuldig'

Nederland is Suriname nog 49 miljard euro schuldig. Dat bedrag moet als herstelbetaling gelden voor de schade die de Hollanders aan de Surinamers hebben berokkend met de slavernij en de contractarbeid.

Dat schrijft Dew Baboeram in de Seva Lezing 2011 getiteld 'Drie verhalen, één realiteit - ontwikkelingshulp vanuit een gekleurd perspectief'. Ontwikkelingsorganisatie Seva Network Foundation nodigt jaarlijks een expert uit voor de lezing en brengt die ook uit in boekvorm.

De Surinaams-Hindostaanse historicus en econoom rekent het voor. In de periode 1948-2010 heeft Suriname 4,2 miljard gulden aan ontwikkelingshulp van Nederland ontvangen in de vorm van verschillende programma's. Dat is volgens Baboeram ongeveer 1,8 miljard euro. Zo'n 85 procent is na de onafhankelijkheid in 1975 gegeven. Het bedrag van 1,8 miljard euro is een combinatie van leningen (800 miljoen) en schenkingen. Kortom, Nederland gaf Suriname in de afgelopen zestig jaar een miljard euro.

"Maar Nederland heeft de Surinaamse bevolking schade berokkend van zo'n vijftig miljard euro, blijkt uit de minimale berekening van de Surinaamse onderzoeker Armand Zunder. Als die schade wordt afgetrokken van de schenking van een miljard euro, blijkt dat Nederland Suriname nog 49 miljard euro schuldig is", betoogt Baboeram.

Vorig jaar gaf Baboeram het boek van Zunder uit, waarin hij voorrekent hoeveel geld de Nederlandse staat nog moet betalen aan de Surinamers voor de schade die ze hebben geleden van de slavernij en de contractarbeid die daarop volgde.

Ook heeft Baboeram publicaties van historicus Radjinder Bhagwanbali uitgebracht over het slechte leven van Brits-Indiase contractarbeiders op de Surinaamse plantages onder leiding van de Hollanders. Met die boeken scharen uitgever en schrijver zich bij de geleerden die 'de koloniale geschiedschrijving - dienogbestaat- dekoloniseren en het ware verhaal willen vertellen'.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden