Interview

Nederland is nu al te klein voor de speelse 'postpop' van EUT

EUT begon als afstudeerbandje van Megan de Klerk (midden, met tong uit de mond).Beeld EUT

Het klinkt net iets anders, de 'postpop' van EUT, en het lijkt erop dat ze daarmee een glansrijke carrière tegemoet gaat. 'Ik dacht: dit is het, dit wil ik.'

EUT heeft haast. Hun debuutalbum is nét uit, de bijhorende tour staat op punt van beginnen, maar de Amsterdamse band vindt Nederland eigenlijk nu al te klein. "Je hebt een x-aantal popzalen, een x-aantal festivals. Als je die allemaal hebt gehad kun je wel weer een album gaan opnemen en hetzelfde rondje gaan doen, maar daar zitten we niet op te wachten", zegt gitariste Tessa Raadman tijdens het interview, op loungebanken in een veel te hip hoofdstedelijk hotel.

Dat het hard gaat met de Amsterdamse postpoppers (daarover zo meer) is nu al een cliché. Drie jaar geleden bestonden ze nog niet. Sterker, de vijf bandleden hadden elkaar alleen in het voorbijgaan opgemerkt in de gangen van het Amsterdamse conservatorium. Maar het afgelopen jaar gebeurde er een hoop: een bejubelde Noorderslag-show in januari, een radiohit met 'Bad Sweet Pony', een optreden in het voorprogramma van Beck, de 3FM Awards en een debuutalbum. Ze hebben, kort-om, een vast gebeitelde plek in het Nederlandse popcircuit.

Dat is knap voor een gitaarbandje in tijden waarin de jeugd alleen nog maar hiphop lijkt te luisteren. Misschien omdat er zulke verdraaid catchy nummers opstaan. Niet te moeilijk, lekker speels en ongedwongen. Postpop was de term waarmee hun docent op het conservatorium op de proppen kwam, toen de afstudeerband van Megan de Klerk een biografietje nodig had. Zelf zijn de bandleden eclectische muziekfans: van Abba tot The Beatles. Van Blur, Beck, Michael Jackson tot Oasis. Muziek van toen in een jasje van nu. Postpop.

Verlegen

Nee, het is geen intellectuele muziek, zegt zangeres Megan de Klerk zelf, die de groep formeerde. De Klerk noemt zichzelf verlegen, ze had nog nooit in bandjes gespeeld en ze had enige moeite haar liedjes met anderen te delen. Maar voor haar afstudeerproject was toch een band nodig. En tussen de bandleden klikte het zo, dat ze na haar diploma besloten bij elkaar te blijven. "Dit was de eerste keer dat ik dacht: dit is het, dit wil ik. Ik had met niemand eerder het gevoel gehad dat we de wereld zouden kunnen veroveren."

Het mag dan laagdrempelige pop zijn, de nummers zijn met ontzettend veel oog voor detail geschreven. Een gitaar die daar net wat anders klinkt, zang die net wat meer wordt aangezet. Het zijn kleine dingetjes die deze powerpop net wat rijker maken.

Symbool

Bij de afstudeeravond zelf stond hun latere boeker al in de zaal. Die bracht de band onder de aandacht van Arnoud van der Toorn, labelmanager van V2. Zonder hem zouden ze hier nu niet zitten. In april, net na Paaspop, kregen ze het telefoontje dat hij totaal onverwacht was overleden. Dat was wel het dieptepunt van de band, knikken de bandleden bedrukt. "We kenden hem niet lang of supergoed, maar het was iemand die symbool stond voor het begin van dit alles. Hij was zó betrokken. Ik vind het vooral zo sneu, zo triest dat hij het album nooit heeft kunnen zien of horen", zegt toetsenist Sergio Escoda.

Dat was het dieptepunt, het hoogtepunt was het optreden op Noorderslag. Muzieksite 3voor12 noemde het optreden de beste van het festival en ook uit andere hoeken klonk waardering voor dit zinderende optreden met podiumbeest Megan de Klerk als middelpunt.

Nu, schuchter ineengedoken op de loungebank, klinkt het: "Ja, ik ben verlegen. Terughoudend. Maar op het podium interesseert het me allemaal niks. Daar weet ik wat ik aan het doen ben, daar hoef ik verder niet na te denken."

Het album 'Fool for the Vibes' is verschenen. EUT speelt vanaf 29 november in onder meer 's Hertogenbosch, Goes, Alkmaar, Utrecht en Hengelo.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden