Nederland is het sufferdje van de klas bij de Europese klimaatdoelen

Industrie in de Tweede Merwedehaven. Beeld ANP XTRA
Industrie in de Tweede Merwedehaven.Beeld ANP XTRA

Onderaan het lijstje bungelt Nederland als het gaat om het behalen van de Europese klimaatdoelen voor 2020. Zweden, Bulgarije en Estland hebben hun doelen al behaald. Italië, Roemenië en Litouwen zijn er bijna. De sufferdjes van de klas zijn Nederland, Groot Brittannië, Luxemburg en Malta.

De Europese Unie ligt als geheel goed op schema om de klimaatdoelen te halen. Er is afgesproken om, gerekend vanaf 1990, zeker 20 procent minder broeikassen uit te stoten, 20 procent te besparen op energieconsumptie en 20 procent energie uit duurzame bronnen te halen. Vooral op dat laatste punt blijft ons land steken.

Elk land heeft in de afspraken zijn eigen doelstelling. Sommige landen kunnen nu eenmaal eenvoudiger duurzame energie opwekken dan anderen. De Nederlandse doelstelling is dat veertien procent van het totale verbruik uit duurzame energie bestaat. In 2004 was dat 1,9 procent en in 2012 was dat gegroeid tot 4,5 procent waar het in 2013 stagneerde. De groei bleef achter bij bijvoorbeeld België dat begon met 1,9 procent en inmiddels 7,9 procent duurzame energie verbruikt. Dat blijkt uit een rapport dat Eurostat publiceerde.

Uitstoot van broeikasgassen
Hernieuwbare energiebronnen helpen ook de uitstoot in Europa met succes omlaag, maar ook op dit gebied blijft Nederland achter, bleek al in februari. Duurzame energie uit wind, zon en biomassa bleven groeien in 2013. Had de unie niet sinds 2005 ingezet op deze en andere groene energiebronnen, dan zou de uitstoot van broeikasgassen 7 procent hoger zijn uitgevallen.

Hans Bruyninckx, directeur van het Europees Milieuagentschap EEA in Kopenhagen, zei eerder in Trouw dat hernieuwbare energie snel een succesverhaal kan worden voor Europa. "Als we inzetten op innovatie, kan deze sector een grote aanjager worden van de economie: uitstoot verlagen en tegelijk banen scheppen."

Niet alleen de inzet van schone technieken heeft de uitstoot naar beneden geholpen, ook energie-efficiëntie. Bovendien is er een verschuiving zichtbaar naar minder vervuilende brandstoffen.
In Zweden, Letland, Finland and Oostenrijk kwam in 2013 al meer dan eenderde van de energieconsumptie uit schone bronnen.

Wat betreft de verminderingen van de energieconsumptie staat ons land evenmin bij de zeventien lidstaten die voldoen aan de doelstellingen. Nederland kan haar doelen alleen nog halen als er extra maatregelen worden ingevoerd. Het is de vraag of dat binnen de huidige plannen van het kabinet past, waarin is afgesproken om 'duurzaam te groeien en te vernieuwen'.

De doelstellingen van de Eu-landen. Beeld Eurostat
De doelstellingen van de Eu-landen.Beeld Eurostat
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden