Nederland is een kinderparadijs (behalve als je vluchteling bent)

Asielkinderen protesteren in Den Haag tegen gedwongen verhuizing. Beeld ANP
Asielkinderen protesteren in Den Haag tegen gedwongen verhuizing.Beeld ANP

Op de internationale dag voor de rechten van het kind vragen 158 maatschappelijke organisaties, waaronder Unicef, extra aandacht voor vluchtelingenkinderen in Nederland. Of ze nou een status hebben of niet, ze hebben dezelfde rechten als alle andere jonge inwoners. Maar tienduizend gevluchte kinderen die op het moment in de Nederlandse nood- en crisisopvang zitten moeten te vaak verhuizen en hebben onvoldoende toegang tot onderwijs en gezondheidszorg.

Maaike Bezemer

"In Gilze kon ik nog niet naar school", vertelde de 15-jarige Siromi uit Sri Lanka aan de werkgroep Kind in azc. "School vind ik heel belangrijk. Nu we in Sweikhuizen zitten, ga ik in Sittard naar school. Ik doe heel erg mijn best en ga elke avond leren. Er is namelijk niemand die onze taal spreekt dus ik moet goed leren om met mensen te kunnen praten. Ik doe 's avonds zoveel dat ik vaak al voorloop op de les."

Kinderombudsman Marc Dullaert praat vandaag met vluchtelingenkinderen in asielcentra. Zijn bezoek is onderdeel van een uitgebreide studie naar de opvang van asielkinderen in verschillende Europese landen. De koepelorganisatie van Europese Kinderombudsmannen uit 33 landen heeft in september een Taskforce in het leven geroepen, Dullaert is daarvan de voorzitter. Hij rapporteert in januari.

De asielprocedure in Nederland is eerder al bekritiseerd door het Kinderrechtencomité van de Verenigde Naties. De VN vindt de dat asielbesluiten niet in acht dagen genomen kunnen worden. Snelheid kan ten koste gaan van de zorgvuldigheid, waarschuwt het comité.

Snelle procedure
In een reactie gaf Van Rijn afgelopen week aan dat hij de snelle procedure graag wil behouden. "Aan de ene kant willen we de internationale verdragen respecteren. Aan de andere kant hebben we te maken met de zorgen die er zijn, omdat er veel grotere aantallen vluchtelingen binnenkomen dan verwacht. Met die zorgen hebben we ook te dealen."

In totaal deed het comité maar liefst zestig aanbevelingen aan de Nederlandse regering.

Asielkinderen willen niet verhuizen. Beeld ANP
Asielkinderen willen niet verhuizen.Beeld ANP

Beste land
Volgens de Unicef-rating die het welbevinden van kinderen in de 29 rijkste landen vergelijkt, is Nederland het beste land om in te wonen. Unicef kijkt voor deze vergelijking heel breed naar 26 punten: gezondheid, sterftecijfers, alcoholgebruik en opleidingsniveau, maar ook over het feit dat bijna elk kind een eigen slaapkamer heeft.

Ook in de recente KidsRights Index 2015 scoort Nederland hoog. Deze ranglijst kijkt wereldwijd naar de naleving van kinderrechten - dus ook in de arme landen. Noorwegen prijkt bovenaan de lijst, op de voet gevolgd door Nederland. Wel bleek dat Nederland ondermaats presteert op het terugdringen van discriminatie tegen kinderen die behoren tot randgroepen in de samenleving. Daaronder vallen ook asielzoekende of gevluchte kinderen.

Bovendien zou Nederland meer werk moeten maken van participatie, vindt KidsRights. Kinderen zouden veel meer moeten meepraten over keuzes die ouders, scholen en overheden over hen maken.

Opvallende uitkomst van de index is dat de Afrikaanse landen Benin, Mauretanië en Zambia percentueel meer investeren in onderwijs, gezondheidszorg en beschermende wetten dan rijke landen als Nieuw-Zeeland, Canada en Italië.

Alleen VS heeft Kinderrechtenverdrag niet geratificeerd

Op 20 november 1989 is in New York het Kinderrechtenverdrag aangenomen, vandaag precies 26 jaar geleden. Het bevat maar liefst 54 artikelen over kindermishandeling, school, wonen, gezondheid, en geloof. Het regelt de vrijheid van meningsuiting, maar ook de privacy van kinderen tot achttien jaar - zo mag een moeder niet zonder toestemming foto's van haar kinderen op Facebook plaatsen.

Het Kinderrechtenverdrag is door 193 landen ondertekend en opgenomen in de nationale wetgeving. Dat zijn bijna alle landen van de wereld, behalve de Verenigde Staten. De VS hebben een belangrijke rol gespeeld bij de totstandkoming van het verdrag. Sommige artikelen komen zelfs letterlijk uit de Amerikaanse grondwet, maar de VS hebben het verdrag alleen ondertekend, niet geratificeerd. Reden is dat nationale rechten in de VS voor internationale rechten gaan. President Obama heeft wel beloofd het verdrag voor te leggen aan de Senaat.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden