Nederland is dik tevreden

Beeld anp

In Nederland is bijna iedereen gelukkig. De Nederlandse man iets vaker dan de Nederlandse vrouw. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau van de Statistiek.

69 procent van de mannen zegt (bijna) altijd gelukkig te zijn tegenover 64 procent van de vrouwen. Mannen voelen zich ook kalmer. 72 procent van de mannen voelt zich (bijna) altijd kalm. Onder vrouwen is dat bijna 61 procent. Zij voelen zich vaker zenuwachtig en somber. Vrouwen (91 procent) vinden de dingen die ze doen wel vaak zinvoller dan mannen (87 procent).

Volgens psycholoog Ap Dijksterhuis, die het boek Op naar Geluk schreef, hebben mannen weinig reden tot borstklopperij. De verschillen tussen de beide geslachten zijn maar klein. "Uit de meeste van dit soort onderzoeken blijkt dat mannen en vrouwen ongeveer even gelukkig zijn. Waarschijnlijk is het verschil in dit onderzoek te verklaren door de manier waarop mannen vragen beantwoorden. Kalm is ook stoer. Een man zal bijvoorbeeld minder snel aangeven dat hij niet kalm, en dus niet stoer is. Waarschijnlijk vinden vrouwen het belangrijker om zinvol bezig te zijn."

Geld maakt niet gelukkig
Nederlanders zijn vooral tevreden over hun relatie (94 procent), vrije tijd (75 procent) en financiële situatie (70 procent). Over het gewicht is 65 procent van de Nederlanders tevreden.

Welbeschouwd is bijna iedereen in Nederland dik tevreden. Ruim 85 procent van de Nederlanders was in 2014 over het algemeen tevreden. Mannen en vrouwen blijken daar hetzelfde over te denken. Slechts 3 procent is ontevreden. Beide percentages zijn sinds 1974 vrij stabiel. Volgens Dijksterhuis blijkt daaruit dat geld niet gelukkig maakt. "We zijn sinds de jaren zeventig veel rijker geworden, maar nauwelijks gelukkiger. Zodra je een bepaald inkomstenniveau hebt bereikt, stijgt je geluksniveau niet meer. De meeste Nederlanders verdienen genoeg om zich geen zorgen te hoeven maken over hun leven."

De overheid moet zich daarom meer gaan richten op het welzijn van de bevolking, aldus Dijksterhuis. "Bijvoorbeeld in de vorm van meer ouderschapsverlof, langer zwangerschapsverlof of de mogelijkheden om een sabbatical te nemen. We weten al ontzettend veel over geluk, het zou zonde zijn als we daar niet meer gebruik van maken."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden