Nederland is concurrerender geworden

Samenwerking onderwijs en bedrijfsleven zorgt voor zevende plaats op lijst World Economic Forum

VAN ONZE REDACTIE ECONOMIE

Nederland is gestegen op de ranglijst van het World Economic Forum voor meest concurrerende landen. Het staat nu zevende, mede dankzij een sterk verbeterde samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven. Volgens professor Henk Volberda van de Erasmus Universiteit komt een plaats in de top 5 van meest concurrerende wereldeconomieën, een doel van het kabinet, binnen handbereik. "Nederland verandert van een diensteneconomie in een kenniseconomie."

Volberda vindt de stijging van Nederland van een achtste naar een zevende plaats opmerkelijk. "Hoewel door de crisis het overheidstekort ook van de Nederlandse economie is toegenomen, is het vertrouwen in Nederland kennelijk groot."

Op het gebied van innovatie is er veel bereikt in 2011. Er was een relatief grote instroom van buitenlandse kenniswerkers en de uitgaven aan onderzoek en ontwikkeling namen toe. "We hebben zes jaar lang een innovatieplatform gehad. Dat bestaat niet meer, maar er heeft wel een mentaliteitsverandering plaatsgevonden. Overheid en bedrijfsleven vinden innovatie belangrijk. Het onderwijs leidt beter op tot kennis en kunde die in het bedrijfsleven toepasbaar zijn. Bovendien hebben we regio's als de Chemelot Campus bij Geleen en de High Tech Campus in Eindhoven, die is uitgeroepen tot slimste regio ter wereld. Ook in Delft, Rotterdam en Leiden wordt op hoog niveau samengewerkt."

Toch hoopt Volberda dat het kabinet er geen 'juichverhaal' van maakt dat het zo goed gaat met de innovatie in Nederland. "Ten opzichte van landen als Zwitserland, Singapore, Zweden en Finland, de top 4, hebben wij nog een inhaalslag te maken. Nederlandse bedrijven geven maar 0,7 procent van het bruto binnenlands product uit aan investeringen in onderzoek, die landen 1,5 tot 2 procent. Wij moeten dus doorzetten om die doelstelling tot de top-5 te behoren te halen."

De VS zijn gezakt van de vierde naar de vijfde plaats door slecht functionerende financiele markten en achterblijvende investeringen in de publieke sector en infrastructuur. Griekenland daalde met zeven plaatsten tot een 90ste plek, de laagste van alle EU-landen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden