Nederland is boos op de VS, maar schendt zelf ook het kinderrechtenverdrag

Mirgranten aan de Amerikaans-Mexicaanse grens bij de Paso Del Norte. Beeld AFP
Mirgranten aan de Amerikaans-Mexicaanse grens bij de Paso Del Norte.Beeld AFP

Taferelen zoals in de Verenigde Staten, waarbij kinderen bij hun ouders worden weggetrokken, kent het Nederlandse vreemdelingenbeleid niet. Toch schendt ook Nederland het internationale kinderrechtenverdrag door minderjarigen vast te zetten net voordat ze het land worden uitgezet.

“De overheid noemt het een Gesloten Gezinsvoorziening”, zegt Martine Goeman, specialist kinderrechten en migratie bij Defence for Children. “Maar laten we eerlijk zijn: het is gewoon detentie.”

De gezinslocatie waar Goeman op doelt is in Zeist. Het uitgangspunt op de speciale familieafdeling is dat ouders en kinderen samenblijven ter voorbereiding op hun uitzetting. Ze kunnen er zo veel mogelijk als gezin functioneren. Zo gaan de deuren niet op slot – behalve van de binnenkant – is er vermaak voor kinderen en kunnen ouders er zelf koken. De detentie mag maximaal twee weken duren.

Er staat wel een gesloten hek om de locatie, stelt Goeman. En kinderen moeten hun telefoon inleveren. “Ze ervaren het dus wel als opsluiting.”

In 2017 overkwam het volgens Unicef 130 minderjarigen. Dat wordt niet alleen door Unicef en Defence voor Children gehekeld. Het VN-Kinderrechtencomité riep afgelopen februari alle lidstaten van de EU op te stoppen met de detentie van migrantenkinderen – ook als dat met hun ouders is – omdat het in strijd is met de internationale afspraken.

Traumatisch beleid

Volgens Goeman beseffen we in Nederland te weinig dat ook ons beleid traumatisch kan zijn. “Gezinnen worden om zes uur ’s ochtends door tien man in uniform van hun bed gelicht. Ik spreek met kinderen die jaren later nog steeds opschrikken, elke keer als er op de deur wordt geklopt.”

Ook de Kinderombudsman sprak zich vorig jaar kritisch uit over dat vervoer. Dat was naar aanleiding van een zaak waarbij kinderen van hun ouders werden gescheiden in verschillende busjes.

De vraag is of er een alternatief is. Volgens de overheid moet je gezinnen wel op onverwachte momenten naar een gesloten locatie brengen, omdat de kans groot is dat ze net voor de uitzetting uit beeld verdwijnen.

Goeman gelooft dat niet. “Het is een misvatting dat er geen alternatief is. Gewoon boven een kop koffie begeleiding bieden bijvoorbeeld. Wat we nu zien is dat gezinnen alsnog uit het zicht van de autoriteiten verdwijnen uit angst voor de detentie.”

Lees ook:

Immigrantenkinderen scheiden van hun ouders gaat ook Trumps vrienden te ver

Groot is de ontsteltenis nu de regering-Trump immigrantenkinderen weghaalt bij hun ouders, als die illegaal het land binnenkomen. Ook in Trumps eigen kring. Maar de president is vastberaden: 'De Verenigde Staten worden geen migrantenkamp.'

In Trumps Amerika is het verboden om immigrantenkinderen te knuffelen

De voorzitster van de Amerikaanse Academie voor Kindergeneeskunde zag hoe een meisje van twee jaar hartverscheurend huilde, nadat ze bij haar moeder was weggehaald. Het personeel van het opvangcentrum voor immigrantenkinderen probeerde haar te troosten, maar mocht haar niet aanraken. Tegen de regels.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden