'Nederland, investeer in ontwikkelingshulp'

Diplomaat legt uit waarom Brits budget omhoog gaat 'Arme landen zijn handelspartners van morgen'

Sceptici van ontwikkelingssamenwerking hebben met de economische crisis de wind in de zeilen. Het lijkt niet meer de vraag of er bezuinigd gaat worden op dat terrein, maar hoeveel. Het patroon in Nederland is: hoe verder naar rechts, hoe minder er moet overblijven voor ontwikkelingshulp.

Aan de andere kant van het Kanaal staat ontwikkelingshulp eveneens ter discussie, maar de insteek is er compleet anders. In Groot-Brittannië is de vraag niet of er bezuinigd zal worden, maar hoeveel extra geld er naar ontwikkelingshulp gaat. Opmerkelijk is dat de roep om meer ontwikkelingshulp komt uit rechts-conservatieve hoek. De regering van David Cameron wil het huidige ontwikkelingsbudget van bijna tien miljard euro volgend jaar opschroeven naar bijna dertien miljard euro.

De Britse secretaris-generaal van ontwikkelingssamenwerking Mark Lowcock was deze week in Nederland op bezoek om tekst en uitleg te geven. Hij hoopt dat de aankomende Nederlandse regering niet zal korten op ontwikkelingssamenwerking. "De Nederlanders zijn pioniers op het gebied van ontwikkelingssamenwerking en hebben een uitstekende reputatie in veel landen."

Nederland was een van de eerste landen die door had dat er ook geld te halen viel uit ontwikkelingshulp, stelt de Britse topdiplomaat. "De ontwikkelingsgebieden van gisteren, zijn de groei-economieën van vandaag. Dat betekent: nieuwe handelspartners." Lowcock refereert aan de explosieve economische groei in Latijns-Amerika, Azië en Afrika, regio's waarmee Groot-Brittannië nauwe handelsbetrekkingen onderhoudt.

Dit kan soms ook anders uitpakken. Landen als Venezuela en Bolivia zijn zich in de loop der jaren juist gaan afzetten tegen hun voormalige donoren. Zij kunnen zich dat permitteren doordat ze economisch zelfstandiger zijn geworden. "Zij zijn vrij om hun eigen lijn te bepalen", zegt Lowcock, "maar ons uitgangspunt is dat iedereen gebaat is bij vrije handel."

Lowcock kent uiteraard de discusie over het effect van ontwikkelingshulp, maar de klachten over corruptie en hulpafhankelijkheid brengen hem niet van zijn stuk. "Sceptici wijzen vaak op de paar dingen die misgaan en concluderen daaruit dat alles verkeerd gaat." Hij erkent dat het geld lang niet altijd op de goede plek terechtkomt, maar zegt dat de resultaten overwegend positief zijn.

Het valt nog te bezien of Lowcock zijn Nederlandse collega's heeft kunnen overtuigen. Dat zal moeilijk gaan, want een meerderheid van de Nederlanders (53 procent) steunt het VVD-plan om te bezuinigen op ontwikkelingshulp; in Groot-Brittannië is 27 procent voor het beperken van de hulp. Voor Lowcock is het helder: "Als we nu niet helpen, wanneer dan wel? En als wij het niet doen, wie dan wel?"

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden