Nederland in cassatie om losgeld Erkel

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse regering gaat in de rechtszaak tegen Artsen zonder Grenzen (AzG) Zwitserland in cassatie bij de federale rechtbank in Zwitserland, de hoogste rechtbank van het land. Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft dat dinsdag bevestigd.

De rechtszaak draait om de 1 miljoen euro losgeld dat in 2004 werd betaald om de langdurig in Dagestan gegijzelde Nederlander Arjan Erkel, destijds AzG-medewerker, vrij te krijgen. Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken betaalde daarvan 770.000 euro en AzG 230.000 euro. Beide partijen eisten dat later van elkaar terug.

Nederland blijft erbij dat het bedrag een voorschot betrof op verzoek van AzG, maar verloor twee eerdere rechtszaken in deze kwestie. De laatste uitspraak, uit februari, hield in dat Nederland 230.000 euro moest betalen aan AzG. In een uitspraak in eerste aanleg ging het nog om een terugbetaling van 45.000 euro aan de medische hulporganisatie.

Duidelijkheid

Een woordvoerder stelt dat het ministerie teleurgesteld is over het verloop van de zaak en alle juridische mogelijkheden wil benutten om duidelijkheid te krijgen. Dit standpunt heeft te maken met mogelijke ontvoeringen van Nederlanders in de toekomst. Als Nederland wel losgeld zou betalen of die schijn wekt, zal dat Nederlanders in het buitenland een beter doelwit maken voor ontvoeringen.

De Zwitserse Artsen zonder Grenzen is boos over de cassatie en noemt de houding van Nederland verwerpelijk. Dinsdag stelde Isabelle Ségui-Bitz, voorzitter van Artsen zonder Grenzen Zwitserland: ,,De vastberaden handelwijze van de Nederlandse regering is totaal in tegenspraak met haar publieke steun aan humanitair werk in conflictgebieden.''

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden