Nederland in 2014 klaar voor cyberoorlog?

Beeld Thinkstock

Als de Chinese krijgsmacht in staat is om landen en bedrijven digitaal te spioneren, dan kan Nederland dat toch ook?

Vorige week bracht het Amerikaanse beveiligingsbedrijf Mandiant een explosief rapport naar buiten, waaruit zou blijken dat de Chinese krijgsmacht zich bezig zou houden met digitale spionage van Amerikaanse en westerse bedrijven. Het vermoeden was gebaseerd op het feit dat buitenlandse computers een Chinees IP-adres gebruikten voor de inbraken. De Chinezen ontkennen de beschuldigingen, die zij omschrijven als 'ongefundeerd'.

Aanval of verdediging?
Toch valt moeilijk te bepalen wie er precies achter de door het rapport genoemde hackaanvallen zit. Een Chinees IP-adres betekent nog niet dat de aanval door een Chinees is uitgevoerd, laat staan dat het wijst op betrokkenheid van de overheid. Een Nederlander zou er in theorie net zo goed achter kunnen zitten. Maar hoe realistisch is dat? Zou Nederland wellicht in de toekomst ook cyberaanvallen kunnen uitvoeren op buitenlandse mogendheden, of voorziet de taak van Defensie op het gebied van cybertechnologie enkel in verdediging?

Sinds vorig jaar beschikt Nederland over een Nationaal Cyber Security Centrum dat de samenleving 'digitaal weerbaar' moet maken. Het gaat hier met name om de veiligheid van bedrijven en particulieren. Daarnaast is er de Taskforce Cyber opgericht. Dit komt vanuit het idee dat naast het land, de zee en de lucht ook de cyperspace een aparte oorlogscategorie vormt. Digitale wapens vormen volgens Hans Folmer, kolonel van de taskforce, vooral een aanvulling op de krijgsmacht: 'Een zuivere cyberoorlog bestaat niet.'

Tot 2015 gaat er vijftig miljoen euro naar dit cybercommando, dat een onderdeel vormt van Defensie. "We zijn wel verantwoordelijk voor de bescherming van defensie zelf. In de gaten houden wat er in de boze buitenwereld gebeurt en wat er binnendringt", stelde Folmer vorig jaar in een interview met De Groene Amsterdammer. Zijn taskforce houdt zich voornamelijk bezig met de verdediging, maar heeft tevens als doelstelling meegekregen om cyberwapens te ontwikkelen.

Cyber operations
Eind 2014 moet dit 'offensieve' onderdeel van de Nederlandse cybermacht operationeel zijn, gelijktijdig met de oprichting van het Defensie Cyber Commando. Deze organisatie is, volgens een rapport van het ministerie van Defensie, verantwoordelijk voor het militaire vermogen om cyber operations uit te voeren. Daarmee verschuift de focus van Nederland ook meer op de cyberaanval.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden