Nederland houdt vast aan strategie in Uruzgan

DEN HAAG (ANP) - Nederland is niet van plan de strategie in de Afghaanse provincie Uruzgan te wijzigen. De Nederlandse militairen blijven de koers van de 'inktvlek' volgen. Dat zei minister Eimert van Middelkoop van Defensie woensdag tijdens het debat over Afghanistan.

De inktvlek houdt in dat de militairen een gebied vrij maken waarna het wordt overgedragen aan Afghaans autoriteiten. Daarna gaan de Nederlanders verder in een ander gebied. Volgens Van Middelkoop is er geen sprake van een nieuwe tactiek, die is vernoemd naar de amoebe, een eencellig diertje dat steeds van vorm verandert. ,,Vergeet dat woord. Het is niet aan de orde.''

Van Middelkoop sprak daarmee beweringen tegen van commandant Rob Querido van de Nederlandse battle group in Kamp Holland. Querido stelde onlangs in een interview in Trouw dat de Nederlanders voortaan meer verplaatsingen en samenkomsten van de Taliban en andere strijders proberen te hinderen en verstoren. Hij verwacht als gevolg hiervan meer gevechtscontacten voor de Nederlanders.

Risico-inschatting

Van Middelkoop zei na afloop van het debat dat het niet noodzakelijkerwijs hoeft te leiden tot meer gevechten. Hij vindt het onverstandig om daar uitspraken over te doen. Volgens hem wordt altijd een risico-inschatting gemaakt en moet het passen in de lopende ISAF-strategie.

Querido zei dat voortaan de gevechtstroepen voorop gaan waarna het provinciaal reconstructieteam (PRT), die de wederopbouw opzet, zich aansluit. Tot nu toe waren de battle groups er vooral om het PRT te beschermen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden