Nederland herdenkt oprichting in A'dam van de Wereldraad

Nederlanders herdenken op 22 augustus in kleine kring dat de Wereldraad van Kerken zestig jaar geleden in Amsterdam werd opgericht. De besloten bijeenkomst, waaraan hoogstens 120 mensen kunnen deelnemen, heeft plaats in de Nieuwe Kerk, waar de Wereldraad op 23 augustus 1948 voor het eerst bijeenkwam. Op de bijeenkomst wordt een boek gepresenteerd over de rol van de kerken in internationale zaken. Meegewerkt hieraan hebben onder anderen oud-premier Ruud Lubbers en Albert van den Heuvel, oud-secretaris-generaal van de Nederlandse Hervormde Kerk.

De initiatiefnemers van de herdenking, Frans Bouwen en Theo van Boven, hebben onder anderen secretaris-generaal Samuel Kobia van de Wereldraad uitgenodigd voor de bijeenkomst. Hij heeft nog niet gereageerd, maar Bouwen heeft goede hoop dat de Keniaanse topman naar Amsterdam komt.

Bouwen is staflid internationale zaken van de Wereldraad geweest. Van Boven, van 1982 tot en met 1999 hoogleraar internationaal recht in Maastricht, was van 1984 tot en met 1991 voorzitter van de commissie internationale zaken van de Wereldraad.

Bij de Wereldraad zijn 349 kerken met meer dan 560 miljoen leden uit meer dan 110 landen aangesloten. De organisatie besteedt weinig aandacht aan het jubileum. Tien jaar geleden werd het 50-jarig bestaan herdacht tijdens de assemblee in de Zimbabwaanse hoofdstad Harare.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden