Nederland helpt Afrika aan een eerste ziekenfonds

Afrika, te beginnen Nigeria, krijgt een ziekenfonds. Grote groepen mensen met een laag inkomen krijgen zo toegang tot basisgezondheidszorg en daarbij behorende medicijnen als aidsremmers.

Het ziekenfonds is het product van een samenwerking tussen de top van het Nederlandse bedrijfsleven, economen, wetenschappers, aidsbestrijders, minister Agnes van Ardenne (Ontwikkelingsamenwerking) en de Nigeriaanse verzekeringsmaatschappij Hygiea. Oud-Aegontopman Kees Storm, voorzitter van het Health Insurance Fund, lanceerde gisteren met Van Ardenne het initiatief in Amsterdam.

Feitelijk was gisteren ook de dag dat 100.000 Nigerianen toetraden tot het ziekenfonds. Zij waren het afgelopen jaar al benaderd en het betreft marktvrouwen in de hoofdstad Lagos, boeren in de provincie Kware en vrouwelijke monteurs.

De nieuwe ziekenfondsverzekerden, de eersten in Afrika, betalen voor de verzekering een inkomensafhankelijk premie, die wordt aangevuld met een subsidie. In dit geval is het geen subsidie van de Nigeriaanse overheid, maar gaat het om geld ui Nederlandse dat via Van Ardenne wordt overgeboekt naar de Nigeriaanse verzekeraar.

Van Ardenne heeft 100 miljoen euro over een periode van zes jaar beschikbaar gesteld voor de subsidie op de ziekenfondspremie. Een voorbeeld: op basis van onderzoek naar het inkomen van de marktvrouwen is vastgesteld dat zij 25 dollar per jaar aan premie kunnen ophoesten, de rest is voor rekening van Van Ardenne. De subsidie wordt in het tweede en derde jaar afgebouwd. Zo krijgt de marktvrouw de kans te wennen aan het betalen van de premie en zien zij en haar familie wat zij voor de premieafdracht krijgen.

In Afrika wordt in veel landen gratis gezondheidszorg aangeboden, maar niet altijd ook geleverd. Het nieuwe ziekenfonds biedt doktoren inkomensgaranties waardoor de verzekerden de diensten echt krijgen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden