Nederland heeft wat in te halen in Jakarta

Minister-president Mark Rutte en de Indonesische president Susilo Bambang Yudhoyono in het presidentieel paleis. Beeld anp
Minister-president Mark Rutte en de Indonesische president Susilo Bambang Yudhoyono in het presidentieel paleis.Beeld anp

De Nederlandse delegatie onder leiding van premier Mark Rutte kreeg een warm welkom op de eerste dag van de handelsmissie in Indonesië. Besloten werd de broze relatie te versterken door de handel aan te halen. Over het verleden viel geen woord.

"Welkom in Indonesië, premier Rutte'', kopte de Jakarta Post vriendelijk. De krant weigerde uitgebreid stil te staan bij het koloniale verleden. Het driedaagse bezoek is 'een goed getimede mogelijkheid om ons partnerschap te onderstrepen in een complexe en onzekere toekomst', aldus de krant.

Het warme welkom zal premier Rutte kunnen bekoren. Aan hem de taak om met het eerste bezoek aan Indonesië in zeven jaar de broze relatie enigszins te versterken. In Jakarta sprak hij vandaag met de Indonesische president Susilo Bambang Yudhoyono over een 'gelijkwaardig en toekomstgericht partnerschap'. Besloten werd de banden verder aan te halen, vooral op het terrein van handel.

Rutte wordt niet voor niets vergezeld door de grootste handelsdelegatie ooit. Hij heeft gezelschap van de ministers Ploumen (handel) en Dijksma (landbouw), werkgeversvoorman Wientjes, veertien topmannen van het Nederlandse bedrijfsleven en één topvrouw, een kleine honderd vertegenwoordigers van bedrijven en van belangenclubs en ontwikkelingsorganisaties. Nederland is al de tweede handelspartner van Indonesië binnen de EU, met een wederzijdse handel van 3,5 miljard euro in 2012.

Een streep onder het verleden
Nederland heeft wat in te halen in Indonesië. Terwijl Indonesië een gezonde economische groei doormaakt heeft Den Haag lange tijd weinig oog gehad voor de voormalige kolonie. De relatie verbeterde de afgelopen jaren licht, maar ging ook gebukt onder incidenten, wederzijds onbegrip en miscommunicatie. Daar komen de nieuwe feiten over de dekolonisatieperiode (1945-1950) nog bij, zoals de moord op duizenden Nederlanders en Indo's tijdens de Bersiap-periode in Indonesië, die Indonesië-kenner William Frederick 'genocide' noemt.

Het koloniale verleden speelt onder Indonesiërs nauwelijks nog een rol, maar Nederland is er altijd voor teruggedeinsd om er met een duidelijk gebaar een streep onder te zetten, waardoor het de verhoudingen mogelijk zal blijven beïnvloeden. "Voor een land als Nederland, met het verleden dat we hebben met Indonesië, is het lastiger dan voor landen die er onbevangen tegenover staan", zei minister van buitenlandse zaken Timmermans in februari.

Onderzoek naar zwarte bladzijden
Het moment dat we de band met Indonesië verder aanhalen moet ook het moment zijn dat we serieus terugkijken op het verleden. Dat betoogt D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma in Trouw. Hij roept het kabinet op steun te verlenen aan een alomvattend onderzoek naar de zwarte bladzijden uit de Nederlandse en Indonesische geschiedenis.

"Een compleet beeld van de zogenaamde politionele acties bestaat niet. Ondanks vele oproepen is het nooit tot een alomvattende studie gekomen naar de omstreden en voor velen ingrijpende gebeurtenissen. Wie excuses wil maken en schade wil vergoeden, ontkomt ook niet aan een grondig onderzoek van wat er feitelijk gebeurd is. Over een verleden waar men te weinig van afweet, kan men geen verantwoording afleggen."

Juist nu is het belangrijk in de spiegel te kijken, aldus Sjoerdsma, om vervolgens te kunnen werken aan een goede relatie in de toekomst. "Het kabinet wil dit belangrijke bezoek gebruiken om vooruit te kijken. Om de huidige band met Indonesië te versterken en de blik te richten op de toekomst. Een goed streven. Maar laat het moment dat we de band met Indonesië verder aanhalen ook het moment zijn dat we serieus terugkijken op ons beider verleden. Zonder verleden geen toekomst."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden