Nederland heeft meer vertrouwen in monarchie dan in de politiek

Driekwart ondervraagden: Koningshuis moet blijven Jongeren en stadsbewoners minder positief

Het draagvlak voor het Koningshuis is groot, het geniet bij Nederlanders veel meer vertrouwen dan de politiek. Maar met name in de grote steden en onder jongeren is er ook een aanzienlijke groep die vindt dat de monarchie best mag worden afgeschaft. Dat blijkt uit onderzoek door Motivaction in opdracht van Trouw, waarvoor een representatieve groep van ruim 1200 Nederlanders is ondervraagd.

Voor driekwart van alle Nederlanders staat het voortbestaan van de monarchie niet ter discussie. Daartegenover staat 11 procent die het standpunt dat het Koningshuis moet worden afgeschaft, volledig onderschrijft. Nog eens 14 procent is iets minder uitgesproken, maar neigt naar diezelfde mening.

In de grote steden is die steun voor het Koningshuis duidelijk minder sterk. Daar betwijfelt bijna een derde het nut, tegen slechts een vijfde van de bewoners van het platteland. De weerstand tegen de monarchie is ook groter onder mannen (30 procent) dan onder vrouwen (22 procent).

De steun voor Willem-Alexander en Máxima en het instituut dat zij vertegenwoordigen, verschilt ook per leeftijdscategorie. Van de 65-plussers wil slechts 18 procent van de monarchie af. Hoe jonger de ondervraagden, hoe hoger dat percentage. Onder jongeren tussen de 15 en 24 jaar ligt het zelfs op 34.

De wijd verbreide opvatting dat het koningschap vooral erg populair is onder laagopgeleide Nederlanders, wordt gelogenstraft door het onderzoek: onder hoogopgeleiden is de steun net zo groot.

Vooral de groep Nederlanders die door Motivaction omschreven wordt als 'gemaksgeoriënteerd' heeft vaak weinig op met het koningschap. Dat zijn mensen die vooral uit zijn op een onbezorgd en plezierig leven en die weinig interesse hebben voor maatschappij en politiek.

Maar voor de meeste Nederlanders is het Koningshuis een 'baken van vertrouwen', zegt Motivaction-directeur Martijn Lampert, "Het Koningshuis vervult een behoefte aan trots, verbinding en saamhorigheid." 59 procent van de Nederlanders zei vertrouwen te hebben in het Koningshuis. Beatrix, Willem-Alexander en Máxima scoren zelfs nog ruim hoger. "En het interview met het aanstaand koninklijk paar van afgelopen woensdag heeft dat vertrouwen waarschijnlijk alleen maar versterkt." Daar steekt de 12 procent die vertrouwen heeft in de politiek schril bij af.

Willem-Alexander kan op iets minder sympathie rekenen dan Máxima en Beatrix. Toch beschikt hij volgens veel ondervraagden over de eigenschappen die het belangrijkst zijn voor een koning: hij is eerlijk, staat boven de partijen en dichtbij de gewone Nederlander. Meer dan de helft hoopt wel dat hij die gewone Nederlander vaker zal opzoeken dan Beatrix deed.

DE VERDIEPING

Koningshuis staat als een huis

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden