Nederland heeft meer Sylvana's nodig

Raja Felgata (links) en Naïma Ajouaau: ‘Wij eisen ons stukje land op’. Beeld Patrick Post / United States Holocaust Memorial Museum
Raja Felgata (links) en Naïma Ajouaau: ‘Wij eisen ons stukje land op’.Beeld Patrick Post / United States Holocaust Memorial Museum

Vandaag lanceren voormalig nieuwslezeres Raja Felgata en oud-politica Naïma Ajouaau een nieuw vrouwenplatform: Next Gen Women. Meer ‘kleurrijke vrouwen’ moeten opstaan en zich uitspreken, vinden ze.

Jenda Terpstra

Een dubbeltje wordt nooit een kwartje. Dat begreep de Marokkaans-Nederlandse Naïma Ajouaau (49) toen haar zoontje op een dag thuiskwam na de moord op Theo van Gogh. “Het was bijna Kerst. Alle kinderen schreven een opstel over de feestdagen. Mijn zoontje moest schrijven over moslims.” Ajouaau dacht tot dan toe dat ze tot ‘de meerderheid’ behoorde. “Ik had alles goed gedaan. Ik had een baan bij de gemeente, sprak Nederlands en gaf de kinderen een Nederlandse opvoeding. Dat was blijkbaar niet genoeg. Ik begreep dat ik er niet meer bij hoorde.”

Verderop in het land voerde journalist en programmamaker Raja Felgata (41) haar eigen strijd. “Als eerste Marokkaanse vrouw presenteerde ik het nieuws bij AT5 en ‘Goedemorgen Nederland’. Ik was veelal de enige gekleurde vrouw op de redactie. Nog altijd is Hilversum erg wit. Bedrijven zijn wit, de raad van bestuur is vaak wit en mannelijk. Dit terwijl meer dan de helft van de bevolking in grote steden bicultureel is.”

Om culturele diversiteit aan te kaarten begon Felgata in 2010 de Kleurrijke top 100: een lijst met invloedrijke en kleurrijke personen. Vandaag lanceert ze samen met Ajouaau een vrouwenplatform voor ‘kleurrijke’ én witte vrouwen: Next Gen Women. De volgende generatie heeft vrouwelijke rolmodellen nodig, vinden ze.

Een strijd

Het begon allemaal met hun moeders die elkaar kenden, vertellen Felgata en Ajouaau enthousiast. Ze zitten naast elkaar in een vol Amsterdams café-restaurant waar glazen rinkelen. “Onze moeders waren twee feministische vrouwen uit Marokko”, zegt Ajouaau. “Ze leerden snel Nederlands en kregen een goede baan. Onafhankelijkheid werd er bij hun kinderen met de paplepel ingegoten.”

Ajouaau werkte acht jaar als Statenlid voor de PvdA in Noord-Holland. Nu wil ze met Felgata de generatie na haar inspireren.

Tekst loopt door onder afbeelding.

Sylvana Simons Beeld ANP
Sylvana SimonsBeeld ANP

“Bij Next Gen Women organiseren ambassadrices per regio workshops, debatten en netwerkbijeenkomsten”, zegt Felgata. “Landelijk moet dat een soort ‘old boys network’ opleveren, maar dan voor diverse, jonge vrouwen. Zo vinden ze elkaar en kunnen ze elkaars netwerk benutten.” Volgens Ajouaau strijden kleurrijke vrouwen nu nog vaak alleen op de werkvloer tegen de gevestigde orde. Dat het om een strijd gaat, daar twijfelen Ajouaau en Felgata niet aan.

“Kijk hoe Sylvana Simons wordt verguisd”, zegt Felgata. “Blijkbaar raakt zij als assertieve, intelligente zwarte vrouw een gevoelige snaar. Mensen reageerden buitenproportioneel racistisch op haar.” Felgata en Ajouaau hebben net als Simons ervaring met scheldpartijen en bedreigingen. “Het verraadt dat de positie van kleurrijke vrouwen in Nederland nog niet vanzelfsprekend is”, zegt Ajouaau. “Dat is precies de reden voor Next Gen.” Felgata vindt het moedig dat Sylvana haar nek durft uit te steken. “Nederland heeft meer Sylvana’s nodig”, zegt ze.

Als je het over de duivel hebt: aan het tafeltje achter de dames blijkt Sylvana Simons te zitten. “Wat fijn om te weten dat ik niet alleen ben”, zegt Simons hartelijk als Felgata haar begroet.

“Of Nederland klaar is voor sterke, kleurrijke vrouwen? “Het maakt me niet uit”, zegt Ajouaau. “Wij zijn hier. Wij eisen ons stukje land op.”

Vandaag trapt Next Gen Women af met een bijeenkomst op de Zuidas in Amsterdam. Vandaar gaan Felgata en Ajouaau op zoek naar ambassadrices die een regionaal netwerk willen begeleiden. “Utrecht, Rotterdam en Leeuwarden hebben we al”, zegt Felgata. De beweging moet zich als een ‘olievlek’ over het land verspreiden. “De behoefte is er: in vier dagen waren de tweehonderd kaartjes uitverkocht”, zegt Felgata.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden