Nederland heeft laagste werkloosheid eurozone

Een werknemer van ASML, een van de snel herstellende bedrijven van Nederland, voert controles uit op apparatuur voor de productie van chips. (ASML) Beeld
Een werknemer van ASML, een van de snel herstellende bedrijven van Nederland, voert controles uit op apparatuur voor de productie van chips. (ASML)

Nederland had in december vorig jaar het laagste werkloosheidspercentage van de toen nog uit zestien landen bestaande eurozone. En in januari hebben productiebedrijven vervolgens weer meer personeel aangenomen dan in bijna vier jaar het geval is geweest.

Van onze internetredactie

In december zat 10 procent van de beroepsbevolking in de eurozone zonder werk, evenveel als in november. Dat blijkt uit zojuist gepubliceerde cijfers van het Europese bureau voor de statistiek Eurostat. Eurostat raamt het totaal aantal werklozen in de eurozone op bijna 15,8 miljoen. In december 2009 was 9,9 procent werkloos. Cijfers van Estland zijn niet meegenomen in de berekeningen omdat het land per 1 januari van dit jaar toetrad tot de eurozone.

De werkloosheid in Nederland lag op 4,3 procent van de beroepsbevolking, gevolgd door 4,9 procent in Luxemburg en 5 procent in Oostenrijk. Spanje kende de hoogste werkloosheid: 20,2 procent. In de gehele Europese Unie van 27 landen was in december 9,6 procent van de beroepsbevolking werkloos, evenals in november. Een jaar eerder bedroeg de werkloosheid 9,5 procent.

Sterke banengroei in januari

Nederlandse productiebedrijven hebben de afgelopen maand weer flink personeel geworven. Het personeelsbestand groeide in het sterkste tempo sinds juni 2007, zo blijkt uit vandaag gepubliceerde cijfers van de Nederlandse vereniging van inkoopmanagers (Nevi). Bedrijven willen hun productiecapaciteit vergroten. Het aantal ontvangen nieuwe orders en het groter geworden vertrouwen in de markt waren de redenen voor het aannemen van personeel.

De zogenoemde PMI-inkoopmanagersindex voor de Nederlandse industrie kwam in januari op dezelfde stand uit als in december: 57,5. Een stand boven de vijftig wijst op een stijging van de industriële activiteit, een score daaronder duidt op een daling.

Volgens de Nevi nam de productie voor de negentiende maand op rij toe. Er kwamen meer orders binnen, met name uit exportlanden. Het is de vierde maand op rij dat het aantal nieuwe orders toenam. De voorraad van gereed product nam af.

De gemiddelde verkoopprijs steeg fors in januari. De inflatie bleek de grootste van de afgelopen 31 maanden. Bedrijven rekenen hogere kosten door aan hun klanten, aldus het Nevi.

Een werknemer van ASML, een van de snel herstellende bedrijven van Nederland, voert controles uit op apparatuur voor de productie van chips. (ASML) Beeld
Een werknemer van ASML, een van de snel herstellende bedrijven van Nederland, voert controles uit op apparatuur voor de productie van chips. (ASML)

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden