Nederland heeft in 2060 naar verwachting 18,4 miljoen inwoners

De Amsterdamse Kalverstraat op een drukke dag Beeld Anp

De komende jaren groeit de bevolking van Nederland vooral nog door de komst van immigranten. 

Het aantal inwoners met een Nederlandse achtergrond neemt juist af, zo schrijft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in een rapportage die vandaag verschijnt. In 2060 zal Nederland naar verwachting 18,4 miljoen inwoners tellen. Nu zijn dat er 17,1 miljoen.

“Sommige mensen denken dat de bevolking in Nederland krimpt. Het tegendeel is het geval. Onder andere de oorlog in Syrië zorgde de afgelopen jaren voor extra bevolkingsgroei. In totaal kwamen er in 2016 en 2017 ruim 200.000 mensen bij, het overgrote deel daarvan waren immigranten. Dat zijn toch twee grote steden erbij”, zegt hoofddemograaf Jan Latten van het CBS. “Binnen een paar jaar krijgen zij kinderen, dat geeft een extra push aan toekomstige groei.”

Dit jaar is het aantal asielmigranten weliswaar afgenomen, maar loopt het aantal arbeidsmigranten juist op. Zo gaan bijvoorbeeld ICT’ers uit Zuid-Europa door de aantrekkende economie hier aan de slag.

Ondanks de aantrekkende economie worden er niet meer baby’s geboren, merkt Latten op. “Dat is opmerkelijk. Mogelijk komt dat door de flexibilisering van de arbeidsmarkt, waardoor stellen hun kinderwens uitstellen.”

Betrouwbaarheid

Op dit moment heeft bijna een kwart van de bevolking een migratieachtergrond, in 2060 zal dit zo’n 34 procent zijn. De helft hiervan is zowel nu als in de toekomst in Nederland geboren, waarbij minimaal een van de ouders in het buitenland ter wereld kwam. Het CBS denkt dat de bevolking in ieder geval nog tot rond 2040 groeit. In de jaren daarna kan de bevolking zowel groeien als krimpen. De bevolking ligt in 2060 vrij zeker tussen de 17,2 en 19,7 miljoen, waarbij in het meest waarschijnlijke scenario de bevolkingsgroei doorzet en uitkomt op 18,4 miljoen.

De cijfers zijn schattingen op basis van een model waarbij elk jaar wordt gekeken hoe de omvang en samenstelling van de bevolking verandert door geboorte, sterfte, migratie en leeftijdsopbouw. Daardoor zijn de voorspellingen vrij betrouwbaar. Toch kent de prognose enige onzekerheid. Zo verschilt het aantal mensen dat naar Nederland komt ieder jaar. Geboorte en sterfte zijn beter te voorspellen, maar ook daar loopt de onzekerheid op langere termijn op. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden