Update

Nederland heeft hulpteams klaarstaan

Een man waadt door een ondergelopen straat in Japan. Beeld ap
Een man waadt door een ondergelopen straat in Japan.Beeld ap

Het door een aardbeving en tsunami getroffen Japan heeft de Verenigde Staten vrijdag om hulp gevraagd. Het land wil steun van de in Japan gelegerde Amerikaanse militairen. Na het natuurgeweld hebben verscheidene landen al aangeboden te helpen. Nederland zal onmiddellijk hulpteams naar Japan sturen als het door de tsunami getroffen land daarom vraagt, zegt minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie.

Het Amerikaanse ministerie van Defensie heeft officieel nog geen hulpverzoek ontvangen uit Tokio, aldus een woordvoerster, maar Washington bereidt zich voor op de hulpverlening.

De Verenigde Staten hebben ongeveer 50.000 militairen gelegerd in Japan. De meesten van hen zitten in het uiterste zuiden, op het eiland Okinawa. Dat is ver van het rampgebied. De Amerikaanse marine heeft ook nog een vliegdekschip in de buurt van Tokio.

De EU-regeringleiders, die vrijdag in Brussel bijeen zijn voor een top, hebben EU-buitenlandchef Catherine Ashton en de Europese Commissie gevraagd om 'alle geschikte hulp te mobiliseren' voor hulp aan de slachtoffers van de aardbeving en de daaropvolgende tsunami.

EU-president Herman Van Rompuy en voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie zijn 'zeer bezorgd' over de aardbeving in Japan. De EU staat klaar om Japan hulp te bieden als het land daar om vraagt. Dat staat in een verklaring die Barroso en Van Rompuy vrijdag hebben uitgegeven.

In de verklaring laten ze weten dat de Europese Unie bereid is om Japan 'op alle mogelijke manieren' hulp te bieden. Ook maken Van Rompuy en Barroso hun deelneming en medeleven over aan de Japanse regering en de families van de slachtoffers van de aardbeving.

Zuid-Korea belooft 'elke mogelijke steun', voor de slachtoffers van de aardbeving en tsunami die Japan vrijdag troffen. het land is bereid een ploeg reddingswerkers te sturen. Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Seoul laten weten aan staatspersbureau Yonhap.

Ook Rusland, dat de laatste tijd in de clinch lag met Japan, biedt hulp aan. "We zijn natuurlijk bereid onze buren te helpen de gevolgen van de aardbeving het hoofd te bieden", zei de Russische president Dmitri Medvedev tegen persbureau RIA Novosti.

Frankrijk is bereid 'in te gaan op elk mogelijk verzoek van Japan', schrijft president Nicolas Sarkozy in een brief aan de Japanse premier Naoto Kan. De Verenigde Naties zeggen tientallen teams van hulpverleners paraat te hebben, die kunnen worden ingezet in de zwaarst getroffen gebieden.

Nederland
Nederland zal onmiddellijk hulpteams naar Japan sturen als het land daarom vraagt. Het gaat dan om de eenheid die gespecialiseerd is in het zoeken en redden van mensen in (stedelijke) rampgebieden, het Urban Search & Rescue Team, en om het Rampen Identificatie Team, dat de identiteit van omgekomen vaststelt.

Dat heeft minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie vrijdag meegedeeld na afloop van het kabinetsberaad. Het eerstgenoemde team was onder meer actief op Haïti, het identificatieteam verrichtte ook diensten na de grote tsunami die Azië eerder trof.

"Wanneer er ergens in de wereld een grote ramp plaatsheeft is het vanzelfsprekend dat je hulp aanbiedt en dat je vraagt aan Japan waar we hun van dienst mee kunnen zijn", zei minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) vrijdag op Radio 1. Rosenthal zei ervan uit te gaan dat er een grootschalige internationale hulpactie op gang komt als dat nodig blijkt.

Premier Mark Rutte was 'geschokt' door de beelden van de aardbeving en de daarop volgende tsunami in Japan, zo liet hij weten op een top van regeringsleiders van de EU in Brussel. Nederland zal, ook in EU-verband, alles doen wat mogelijk is om de slachtoffers te helpen, aldus de minister-president.

"We leven mee met het lot van de Japanners. Het is verschrikkelijk wat daar is gebeurd", zei minister Jan Kees de Jager van Financiën voor het begin van de wekelijkse ministerraad.

Minister Hans Hillen van Defensie sprak over "spectaculaire maar verschrikkelijke" beelden. Er zijn nog geen verzoeken binnengekomen voor hulp, maar het kabinet zal daar naar kijken, gaf De Jager aan. "We zullen zien wat we eventueel kunnen doen en daarover eerst contact opnemen met de Japanse autoriteiten", aldus De Jager.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden