INTERVIEW

'Nederland heeft geen juridische verplichting om in te grijpen in Curaçao, wel een morele'

Arrestatie van Venezolanen door de kustwacht van Curaçao.Beeld Èxtra

Venezolaanse vluchtelingen worden abominabel behandeld op Curaçao, meldt Amnesty International in een kritisch rapport. Wat moet Nederland daaraan doen?

Curaçao zelf is verantwoordelijk voor het uitvoeren van een adequaat migratiebeleid, reageert staatssecretaris Raymond Knops (CDA, Koninkrijksrelaties) vandaag op een kritisch rapport van Amnesty International over de vluchtelingenopvang op het eiland. Venezolaanse vluchtelingen die op Curaçao landen, worden opgesloten, soms mishandeld en zonder asielprocedure ‘gedeporteerd’, schreef Amnesty. Nederland, als grootste speler binnen het Koninkrijk der Nederlanden, moet daar wat aan doen, aldus de mensenrechtenorganisatie.

Arjen van Rijn, buitengewoon hoogleraar staatsrecht aan de Universiteit van Curaçao, geeft Knops juridisch gelijk. “Nederland heeft geen juridische verplichting om in te grijpen.” Toch kan Nederland niet niks doen, vervolgt hij. “Er is wel een morele verplichting. En aangezien het Koninkrijk als geheel door Amnesty wordt aangesproken op deze mensenrechtenschendingen, vindt Nederland dit ook zeker heel vervelend.”

Wat kan Nederland doen?

“Het is allereerst een individuele landszaak om dit goed te regelen, zeggen Curaçao én Knops. Maar dat kán je ook anders zien. Want vluchtelingenopvang is een internationale kwestie. En grensoverschrijdende zaken gaan het hele Koninkrijk aan, dat is zo afgesproken. Natuurlijk, Curaçao heeft het Vluchtelingenverdrag niet getekend en Nederland wel. Maar Nederland kan dus vanwege de grensoverschrijdende en humanitaire dimensie toch claimen dat het Vluchtelingenverdrag voor het hele Koninkrijk moet gelden, ook voor Curaçao. Dat kan Curaçao uiteindelijk niet tegenhouden. En dan moet het verdrag ook daar nageleefd worden.”

Waarom stelt Nederland dan niet dat Curaçao zich aan het Vluchtelingenverdrag moet houden?

“Daar is Knops, blijkt uit zijn reactie, toch huiverig voor. Ik snap dat wel, want als je A zegt, moet je ook B zeggen. Als Nederland afdwingt dat Curaçao zich aan dat vluchtelingenverdrag houdt, dan moet Nederland Curaçao helpen bij de naleving. Dat is in het Statuut  van het Koninkrijk in 2010 zo afgesproken. En daar zit Nederland niet op te wachten. Dat houdt namelijk nogal wat in: mensen, geld, verantwoording. En als Nederland de opvang van vluchtelingen op het eiland min of meer overneemt, dan geeft dat veel gedoe in Curaçao, want dat zal niet op prijs gesteld worden. Dat wordt gezien als bemoeizucht van Nederland.”

Beeld Louman & Friso

Dus wat nu te doen?

“Je kunt die vluchtelingen uit Venezuela na dit Amnesty-rapport niet aan hun lot overlaten. Je kunt ook niet tegen Curaçao roepen: 'Schande' en vervolgens: 'Los dit maar lekker zelf op'. Je kunt de boel daar ook niet overnemen, want het zal altijd in samenwerking moeten met de mensen daar om succesvol te zijn. Ik zou bijvoorbeeld een hoge Haagse ambtenaar sturen om te bekijken hoe deze zaak in gezamenlijk overleg verbeterd kan worden. En een extra potje geld openen. Knops stuurt al hulp, zegt hij, en dat klopt. Ik denk eerlijk gezegd dat achter de schermen de druk op Curaçao al toeneemt om dit probleem aan te pakken.”

Lees ook:

Nederland faalt in asielcrisis Curaçao

De Nederlandse regering moet optreden tegen de schending van mensenrechten bij de opvang van duizenden gevluchte Venezolanen op Curaçao, vindt Amnesty International.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden