Nederland heeft er een prins bij: Hugo Klynstra, prins de Bourbon de Parme

De enige bekende foto van Hugo Klynstra, zoon van Prins Carlos, in 2012.  Hij is nu 21 jaar. Beeld Andre Evers
De enige bekende foto van Hugo Klynstra, zoon van Prins Carlos, in 2012. Hij is nu 21 jaar.Beeld Andre Evers

De buitenechtelijke zoon van prins Carlos won zijn zaak bij de hoogste bestuursrechter en mag zich nu 'Koninklijke Hoogheid' noemen.

Hugo Klynstra, de niet-erkende zoon van prins Carlos, mag de naam en titel van zijn vader dragen. Hij krijgt daarin gelijk van de hoogste bestuursrechter, de Raad van State. De 21-jarige Klynstra mag zich Zijne Koninklijke Hoogheid Carlos Hugo Roderik Sybren prins de Bourbon de Parme gaan noemen. Dit tot teleurstelling van zijn vader Carlos, de oudste zoon van prinses Irene, die zich altijd heeft verzet tegen het verzoek van zijn zoon. Hij verloor tot nu toe alle processen, de Raad van State was zijn laatste kans. Het enige wat buiten bereik blijft voor de nieuwe prins is het lidmaatschap van het Koninklijk Huis De Bourbon de Parme. Dat is een privéaangelegenheid van het Huis zelf. En daar gaat het Nederlandse adelsrecht niet over.

Hugo werd in 1997 geboren uit een relatie die prins Carlos op 26-jarige leeftijd had met Brigitte Klynstra. Ze waren niet getrouwd en woonden niet samen, en de komst van Hugo was, volgens prins Carlos, te danken aan een geheel zelfstandige beslissing van Klynstra om moeder te worden. Carlos heeft zijn vaderschap nooit ontkend. Hij heeft wel willen uitsluiten dat er een 'familierechtelijke betrekking' zou komen tussen hem en zijn zoon. In Hugo's geboorteakte staat Carlos niet vermeld. In 1999 vroeg moeder Brigitte Klynstra bij de rechtbank in Zutphen alsnog het vaderschap van Carlos juridisch te erkennen. Ze won die zaak, waarna haar zoon Hugo op zijn achttiende de stap zette om zijn achternaam te laten veranderen en het recht te krijgen zich 'prins' te noemen.

Nederlandse adelsrecht

De Raad van State oordeelt dat voormalig minister van veiligheid en justitie Ard van der Steur het verzoek om de achternaam te wijzigen in De Bourbon de Parme terecht heeft ingewilligd. Wat telt is dat het vaderschap 'gerechtelijk is vastgesteld'. Dat vader Carlos het vaderschap niet heeft erkend, is niet van belang, aldus de Raad van State. Uit het Nederlandse adelsrecht volgt dat wijziging van de achternaam automatisch tot gevolg heeft dat adeldom overgaat. Voor de Nederlandse Wet op de adeldom maakt de manier waarop het vaderschap van het kind is vast komen te staan niet uit, oordeelt de Afdeling bestuursrechtspraak.

Om de naamswijziging officieel door te voeren, is eerst nog wel een zogenoemd koninklijk besluit nodig.

De nieuwe titel levert prins Hugo praktisch niet zoveel op, zei eerder Henk te Velde, historicus en voorzitter van de leerstoel vaderlandse geschiedenis aan de Universiteit Leiden. "Er gaan geen deuren voor hem open. Ik denk dat het juist averechts werkt. Als hij via een proces zo’n titel verwerft, dan denk ik niet dat de familie hem ineens als gelijke behandelt. Hij is het zwarte schaap en dat wordt hier alleen maar door geaccentueerd. Het maakt hem wel een interessant figuur voor de roddelbladen en mensen die geïnteresseerd zijn in avontuurlijke levens."

Historicus Henk te Velde relativeerde eerder in een interview de waarde van de titel 'prins'. Hij vermoedt dat Hugo Klynstra vooral uit persoonlijke motieven de titel opeist, omdat hij wil dat zijn vader hem net als de wel-erkende kinderen behandelt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden