Nederland heeft eigen 'djihad belt' bestaande uit drie regio's

null Beeld epa
Beeld epa

De djihadistische beweging in Nederland is geconcentreerd in drie regio's, blijkt uit een inventarisatie van Trouw. Per regio gaat het om tientallen djihadisten die van plan zijn om naar Syrië of Irak te gaan, die vlak voor vertrek zijn tegengehouden door de autoriteiten danwel al in het oorlogsgebied zitten of inmiddels al zijn teruggekeerd.

Perdiep Ramesar en Niels Markus

Het grootste netwerk is dat van de regio Zuidwest-Nederland met de djihadisten uit Den Haag, Rotterdam, Amsterdam, Delft, Zoetermeer en Gouda. Een ander regionaal netwerk is dat van Arnhem en Nijmegen. In het midden van het land zijn er verbanden tussen de djihadisten en sympathisanten in Utrecht, Almere, Hilversum, Zeist en Huizen. In die laatste plaats werden gisteren drie van de vier vermoedelijke djihadisten vrijgelaten uit voorarrest. Tegen slechts een van de vier ouders van twee gezinnen, die met hun jonge kinderen naar Syrië zouden willen vertrekken, was voldoende bewijs om hem nog veertien dagen vast te zetten.

Djihad belt
Volgens hoogleraar (contra)terrorisme aan de Universiteit Leiden, Edwin Bakker, zijn deze netwerken vooral ontstaan via vriendschappen, familiebanden en huwelijken. Als een soort riem zijn de netwerken verspreid door het midden van Nederland, waardoor er een soort 'djihad belt' ontstaat. De drie clusters hebben ook onderlinge banden met elkaar. Soms bestaat die schakel uit slechts één persoon, maar heeft die vanuit zijn of haar eigen kring contacten met de andere djihadistische netwerken. Via internet en sociale media hebben de netwerken onderling veelvuldig contact.

Opmerkelijk aan deze drie groepen is dat ze niet per se zijn gekoppeld aan een streng salafistische moskee, zoals dat tien jaar geleden wel het geval was ten tijde van de Hofstadgroep. Toen werden vier moskeeën in Amsterdam, Den Haag, Tilburg en Eindhoven beschouwd als centra voor djihadisme en mogelijk zelfs terrorisme, zegt Bakker. Die moskeeën werden intensief gevolgd door politie, justitie, gemeenten en de inlichtingen- en veiligheidsdiensten.

Ook is de huidige Nederlandse djihadistische beweging openlijker actief via internet en demonstraties. Ze hebben woordvoerders of spilfiguren die in de media optreden, zoals de vorige week gearresteerde Azeddine C, alias Abou Moussa, die die rol speelde bij het netwerk rondom Den Haag. De Hofstadgroep trok zich veel meer terug in huiskamers.

Rust in Huizen
De kinderrechter en de Raad voor Kinderbescherming willen zo snel mogelijk in gesprek met de twee vrouwen en de man uit Huizen wier vrijlating gisteren werd gelast. De zes kinderen van de twee gezinnen, in de leeftijd van 8 maanden tot 9 jaar, zijn afgelopen weekend uit huis geplaatst. Dat gebeurde nadat de geheime dienst AIVD een ambtsbericht naar de burgemeester van Huizen stuurde over de plannen van de twee gezinnen. Daarop kwam de zaak in een stroomversnelling.

Het eerste ouderpaar werd vorige week vrijdagavond opgepakt en het andere paar zaterdag. Volgens burgemeester Hertog van Huizen is nog niet duidelijk wat de drie vandaag zullen gaan doen. "Gaan ze terug naar huis, naar familie?" Volgens Hertog is rust voor alle Huizers nu het belangrijkste. "Alle inspanningen zullen daarop gericht zijn."

Of het Openbaar Ministerie in beroep gaat tegen de beschikking van de voorzieningenrechter om de drie van djihadisme verdachte ouders vrij te laten, zal de officier van justitie vandaag besluiten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden