Ontdekking

Nederland heeft een kolonie kleine dwergvleermuisjes, voor het eerst

Kleine dwergvleermuisBeeld Henk Vrieling

Ergens in de binnenduinen van Zuid-Holland is een fikse kolonie van kleine dwergvleermuizen ontdekt. Dat is bijzonder, want er is nooit eerder een kolonie ontdekt in Nederland. Waarnemers hebben meer dan vierhonderd uitvliegende vleermuizen geteld. Om te voorkomen dat de kolonie wordt verstoord, wordt de precieze locatie niet bekend gemaakt.

De vleermuis was al wel gesignaleerd in Nederland. Sinds 2007 wordt de soort op verschillende plekken waargenomen met vleermuisdetectoren, apparaatjes waarmee het ultrasone geluid van vleermuizen kan worden geregistreerd. Met het blote oor is het geluid van de vleermuis amper hoorbaar.

Sinds 2010 was de soort ook al bekend in Zuid-Holland. Maar een kolonie is nooit eerder gevonden. De soort lijkt op de gewone dwergvleermuis, maar is wat kleiner en lichter. In het veld zijn kleine dwergvleermuizen te onderscheiden door de hogere frequentie van de echolocatiegeluiden en de sociale roep die uit drie delen bestaat. 

De Zoogdierenwerkgroep Zuid-Holland is dit jaar gaan zoeken naar verblijf- en foerageerplaatsen van deze soort. De kolonie werd vorige week ontdekt in een gebouw. Het grote aantal van 422 uitvliegers is voor deze soort niet uitzonderlijk. In het Verenigd Koninkrijk zijn groepen tot ruim duizend dieren bekend. De soort komt vooral voor in Zuid- en Midden-Europa, maar ook in het zuidelijke kustgebied van Scandinavië.

Voor onderzoekers die elders in het land met regelmaat kleine dwergvleermuizen aantreffen en in de eigen regio willen zoeken, is het interessant om te weten dat de kolonie is gevonden in een gebouw uit 1978 van vijf bouwlagen. De kleine dwergvleermuis zoekt zijn voedsel vooral in open bos, parkachtig landschap met veel waterpartijen en vijvers.

Lees ook:

De vleermuis heeft door het coronavirus een imagoprobleem (en dat is onterecht)

Vleermuizen die nu langzaam uit hun winterslaap ontwaken, worden door de coronacrisis wakker in een wereld vol vleermuisangst. Ten onrechte, zeggen zoogdierbeschermers en wetenschappers.

Stop bescherming van vleermuizen, er zijn er veel te veel en ze verspreiden gevaarlijke ziektes

Opinie: Niemand weet eigenlijk waarom vleermuizen behoren tot de best beschermde dieren ter wereld. Onderzoeksrapporten over nut en noodzaak van deze bescherming zijn flinterdun. En ze gaan volkomen voorbij aan het feit dat dit dier de bron is van dodelijke ziektes,vindt Joost van Raay, lezer te Breukelen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden