'Nederland heeft een klimaatwet nodig'

null Beeld AFP
Beeld AFP

Het terugdringen van de uitstoot van broeikasgassen mag niet langer vrijblijvend zijn, maar moet in een wet worden verankerd. Alleen dan kan Nederland in 2050 een geheel duurzame energievoorziening hebben. Deze aanbeveling doet de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli) in een vanmiddag gepresenteerd advies aan het kabinet.

Het doel is dat halverwege deze eeuw de CO2-uitstoot 95 procent minder is dan in 1990. Volgens de raad is daar een 'trendbreuk' voor nodig. De energietransitie verloopt moeizaam, de CO2-reductie gaat veel te langzaam. Het wordt al een hele klus om de doelen uit het energieakkoord, dat loopt tot 2023, te halen.

Volgens Henry Meijdam, voorzitter van de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur is er een 'regeringscommissaris' nodig die de CO2-reductie bewaakt. Met een klimaatwet in de hand kan de overheid burgers en bedrijven dwingen mee te werken aan het reduceren van de luchtvervuiling.

Vergroening energie
In het energieakkoord, dat kabinet, werkgevers, vakbond en groene organisaties in 2013 sloten, is afgesproken dat er de komende jaren duizenden windmolens bijkomen. Oude kolencentrales gaan dicht, zonne-energie wordt aantrekkelijker gemaakt, net als het isoleren van gebouwen. De Rli pleit in dit nieuwe advies voor een soort 'energieakkoord 2.0' dat zich richt op de verdere toekomst.

Opvallend is dat de raad niet wil voorschrijven welke energiebronnen daarvoor geschikt zijn. "Er kunnen in 2050 80.000 windmolens nodig zijn", zegt Meijdam, "maar ook tweeduizend."

Het is volgens de Rli ook denkbaar dat windenergie over twintig jaar niet meer wordt gebruikt. Meijdam: "Er komen wellicht veel betere alternatieven. We hebben eerlijk gezegd geen idee wat er qua techniek op ons afkomt. Er wordt nu bijvoorbeeld geëxperimenteerd met autolak die tevens zonne-energie opwekt. Geweldig!"

Het is, vindt de Rli, aan de vervuilers (burgers, bedrijven, overheden) zelf om te bepalen hoe zij denken de wettelijk vastgelegde CO2-doelen te halen. Het kan zijn dat kernenergie in beeld blijft als bron. Meijdam wijst erop dat er wordt gewerkt aan een nieuwe en veel schonere generatie thoriumreactoren.

Transitie doet pijn
De Raad voor de leefomgeving en infrastructuur benadrukt dat de energietransitie pijn zal doen, bij iedereen. Burgers zullen, wellicht gedwongen door de overheid, massaal moeten overschakelen op klimaatneutraal wonen. De industrie zal worden geconfronteerd met hogere belasting op het fossiele energieverbruik. Volgens de raad is dat onontkoombaar.

Cruciaal is dat de technieken om CO2 te reduceren zich de komende decennia verder ontwikkelen. De raad vindt daarom dat het kabinet veel te weinig geld uittrekt voor innovaties. Er moet, vindt Meijdam, jaarlijks 200 tot 300 miljoen euro bij.

Minister Henk Kamp (VVD, economische zaken) komt later met een inhoudelijke reactie op het rapport. Greenpeace heeft gemengde gevoelens bij het advies van de Rli. De milieuorganisatie juicht de komst van een klimaatwet toe, maar begrijpt niet dat de raad kernenergie niet afwijst. Bovendien vindt Greenpeace het rapport te 'vrijblijvend'.

Klimaatzaak
Het Rli-advies valt toevallig samen met het politieke debat over de klimaatzaak. De Haagse rechtbank heeft in juni bepaald dat het kabinet meer werk moeten maken van het klimaatbeleid. De CO2-uitstoot moet verder worden teruggedrongen dan gepland.

De Staat heeft hoger beroep aangetekend vanwege de bemoeienis van de rechter met een politieke discussie. Ondertussen zal het vonnis wel moeten worden uitgevoerd.

Meijdam wil zich niet uitlaten over de kwestie. "Dan treedt de raad zich in een zaak die onder de rechter is. Bovendien, als wij als Rli partij kiezen, erodeert het gezag van het instituut. Dat willen we voorkomen."

Morgen in De Verdieping uitgebreid aandacht voor het klimaatrapport.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden