Nederland hecht aan Sinterklaas en de file

utrecht – Het cliché van klompen, tulpen en molens moet maar eens worden bijgesteld, zegt Ineke Strouken, auteur van het boek ’Dit zijn wij’, dat de tophonderd van Nederlandse tradities beschrijft.

Meer dan tienduizend mensen gaven hun toptien van favoriete gebruiken op. Die gebruikte Strouken voor de samenstelling van haar boek. Met stip op één staat Sinterklaas, gevolgd door Kerstmis, Koninginnedag en Oud en Nieuw. „Met dit boek wil ik het verhaal achter onze gewoonten vertellen zodat die niet verloren gaan. Als je je tradities kent, begrijp je jezelf beter. Sommige van onze gebruiken zijn te leuk of bijzonder om ze te laten verdwijnen.” Ook meer exotische gebruiken als het islamitische Suikerfeest en het Surinaamse keti koti (afschaffing slavernij) ontbreken niet.

„Daar ben ik trots op”, zegt Strouken. „Onze multiculturele samenleving zorgt voor een kleurrijke cultuur. Door over die tradities te lezen, leer je veel over je medemens.”

In de tophonderd verder oer-Hollandse gebruiken als fietsen en een harinkje eten, maar ook regionale tradities als draaksteken. Minder voor de hand liggend zijn kolven en filerijden. Strouken: „Je denkt misschien: wat is daar nou aan? Maar in de file staan is ingesleten in ons bestaan. Dus hoort het bij ons.”

Grote afwezigen zijn stroopwafels en draadjesvlees, zegt Strouken. „Toch twee typisch Nederlandse producten die ik niet zou willen missen.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden