Nederland halveert aantal partnerlanden

Staatssecretaris Ben Knapen van Buitenlandse Zaken. Foto: ANP Beeld
Staatssecretaris Ben Knapen van Buitenlandse Zaken. Foto: ANP

Minder landen krijgen ontwikkelingshulp van Nederland. Het aantal landen met een vaste ontwikkelingsrelatie gaat terug van 33 naar 15. Het kabinet heeft dat vrijdag besloten op voorstel van staatssecretaris Ben Knapen van Buitenlandse Zaken.

De gedachte achter het lagere aantal 'partnerlanden' is dat de effectiviteit van de hulp omhooggaat. Een kwart van het geld dat Nederland aan ontwikkelingshulp uitgeeft, ging naar dit soort landen. Verder blijft Nederland ook geld geven aan andere landen, onder meer via de internationale fondsen van de Verenigde Naties, de Europese Unie en niet-gebonden hulporganisaties.

Nederland behoudt een bilaterale hulprelatie met Afghanistan, Bangladesh, Benin, Burundi, Ethiopië, Ghana, Indonesië, Jemen, Kenia, Mali, Mozambique, Oeganda, Palestijnse Gebieden, Rwanda en Sudan. Drie landen krijgen een overgangsregeling naar economische samenwerking: Colombia, Vietnam en Zuid-Afrika.

Volgens Knapen krijgen de afgevallen landen een zorgvuldige afbouw, die wordt afgestemd met andere donorlanden. Twee opmerkelijke landen die afvallen zijn Egypte en Pakistan.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden