Nederland haalt ambassadeur terug uit Turkije

Premier Mark Rutte (R) en zijn Turkse collega Recep Tayyip Erdogan tijdens de persconferentie na hun bespreking in het Catshuis in 2013. Beeld ANP

Nederland onderbreekt de gesprekken met Turkije over normalisering van de betrekkingen. Het overleg verloopt zo moeizaam dat Nederland nu officieel de ambassadeur terugtrekt.

Nederland trekt zijn ambassadeur in Turkije officieel terug nu gesprekken met Ankara over het conflict tussen de landen nog geen oplossing heeft opgeleverd. Volgens het ministerie van buitenlandse zaken is er ,,vooralsnog geen zicht op normalisatie van de bilaterale betrekkingen''. De Nederlandse ambassadeur Kees van Rij had al sinds vorig jaar maart geen toegang tot Turkije.

,,De recente gesprekken boden een kans voor Turkije en Nederland om weer nader tot elkaar te komen, maar we zijn het niet eens geworden over de manier waarop normalisatie zou moeten plaatsvinden'', zegt minister Halbe Zijlstra van buitenlandse zaken. Nederland probeerde via korte ontmoetingen tussen onder anderen Zijlstra en zijn Turkse collega Cavusoglu vooruitgang te boeken. De afgelopen weken leek het erop dat het er nog op dat de verstandhouding verbeterde.

De relatie tussen Den Haag en Ankara kwam in maart vorig jaar zwaar onder druk te staan. Twee Turkse ministers wilden in Nederland campagne voeren voor een Turks referendum, tegen de zin van Nederland. Het vliegtuig met de Turkse minister van buitenlandse zaken mocht niet landen en de Turkse minister van familiezaken, die per auto via Duitsland de grens overstak, moest het land onder politiebegeleiding verlaten.

Turkije eiste excuses van Nederland en de Nederlandse ambassadeur mag sindsdien niet terugkeren naar zijn post in Ankara. De Turkse president Erdogan beschuldigde Nederland onder meer van nazisme en fascisme.

Nederland zal geen nieuwe Turkse ambassadeur in Den Haag toelaten zolang er geen Nederlandse ambassadeur in Ankara zetelt, zo laat het ministerie van buitenlandse zaken weten. ,,Deze boodschap is aan de Turkse zaakgelastigde in Den Haag overgebracht. Hiermee is er ook een pauze in de gesprekken met Turkije gekomen",  aldus het ministerie.

Lees ook: Toenadering tussen Turkije en Nederland

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden