Nederland groeit in de grote steden

De randen van het land raken ontvolkt, bevestigen de nieuwste cijfers van het CBS

Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht laten de Nederlandse bevolking groeien. Op 1 januari waren er 16.829.289 Nederlanders, ruim vijftigduizend meer dan een jaar eerder, zo blijkt uit de nieuwste cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Die groei komt helemaal voor rekening van de dertig grootste steden, en daarvan weer de helft van de grote vier. Inmiddels wonen zes miljoen Nederlanders in die dertig steden.

"Dat betekent dat er tien miljoen mensen niet in die steden wonen", beaamt Lenny Stoeldraijer van het CBS. "Maar ook in andere steden gaat het snel. De afgelopen vijf jaar zijn Alphen aan den Rijn, Delft, Leeuwarden, Venlo en Westland boven de honderdduizend inwoners gekomen. En steden als Deventer, Alkmaar, Helmond, Heerlen en Amstelveen zitten daar vlak achter."

In de rest van het land groeide de bevolking met slechts drieduizend inwoners. Dit bevestigt de trend die het CBS al eerder signaleerde: de randen van het land raken ontvolkt terwijl de steden groeien. Dat komt enerzijds doordat er in de steden meer kinderen worden geboren en meer dan de helft van de genaturaliseerde migranten in de grote steden gaat wonen. Anderzijds trekken meer (jonge) mensen van het platteland naar de stad; de afgelopen vijf jaar gemiddeld tienduizend per jaar.

Vooral de grote vier groeien daardoor snel. De afgelopen vijf jaar zorgden zij samen voor 37 procent van de bevolkingsgroei. Amsterdam passeerde vorig jaar de grens van achthonderdduizend inwoners, Den Haag kwam drie jaar geleden boven het half miljoen, Rotterdam een jaar eerder boven de zeshonderdduizend en Utrecht overschreed in 2009 de grens van driehonderdduizend inwoners.

Utrecht profiteert behalve van zijn centrale ligging vooral van de nieuwbouw in Leidsche Rijn. "Sommige steden zijn nauwelijks gegroeid omdat daar een beperking is in de woningbouw", aldus Stoeldraijer. "Sommige gemeenten, ook kleinere, groeien juist doordat ze samengaan. Dat is dus een administratieve groei."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden