Nederland gelooft van alles en nog wat

null Beeld Colourbox
Beeld Colourbox

Nederland is het meest religieus diverse land van Europa. Iets meer dan vijftig procent van de Nederlandse bevolking staat geregistreerd als christen, 42 procent hangt geen geloof aan en zes procent is moslim. Het hindoeïsme, boeddhisme, jodendom en overige geloven hebben allen minder dan één procent aanhangers in ons land.

Ons land komt daarmee op de 17de plaats wereldwijd van landen met veel verschillende geloven. Aanvoerders van de lijst zijn Singapore, Taiwan en Vietnam op respectievelijk plek 1, 2 en 3. De vijf miljoen koppige bevolking van Singapore bestaat voor 18 procent uit christenen, voor 14 procent uit moslims, 16 procent rekent zich niet tot een geloof, 5 procent is hindoe en bijna 34 procent boeddhistisch.

Onderzoekers van PEW research berekenden de mate van religieuze diversiteit op basis van percentages van de bevolking. Bij landen met een zeer hoge diversiteit hangt minder dan vijftig procent van de bevolking één bepaald geloof aan en zijn er ook nog andere geloven redelijk prominent aanwezig. Bij landen met een lage religieuze diversiteit is één geloof dominant en rekent meer dan 85 procent zich tot hetzelfde geloof. De onderzoekers baseerden zich op cijfers uit bevolkingsregisters en grootschalige onderzoeken.

Uniformiteit
Landen waar bijna iedereen aanhanger is van hetzelfde geloof zijn Vaticaanstad waar 99 procent christelijk is en Marokko waar 99,9 procent moslim is. Ook Tokelau, een piepklein eilandje ten noorden van Samoa in de Stille Oceaan, kent weinig variatie: 99,8 procent van de bevolking is christen. Het meest seculiere land ter wereld is Tsjechië, waar 76,4 procent van de bevolking niet staat geregistreerd als gelovige.

Om de landen met elkaar te kunnen vergelijken werden de verschillende stromingen binnen een geloof op één hoop gegooid. Daarnaast onderscheidden de onderzoekers nog de categorie 'volksgeloof' waaronder lokale religieuze gebruiken en tradities vallen die niet in de lijst van erkende religies voorkomen. Vooral in het zuidoostelijke deel van Azië komen dit soort geloven veel voor. In Macau rekent bijna 59 procent zich tot een volksgeloof evenals iets meer dan 45 procent van de Vietnamezen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden