Nederland gegrepen door Belgisch vuurtje

Initiatief David Van Reybrouck slaat aan: overal stadsgesprekken

Het begon in België, het sloeg over naar Amersfoort en het verspreidt zich via Uden en Houten over de rest van Nederland: de G1000, een evenement waarop inwoners discussiëren over verbeteringen in hun stad.

"Het is de talk of the town", zegt Harm van Dijk, die in Amersfoort vlak na de gemeenteraadsverkiezingen een groot evenement voor inwoners organiseerde in de geest van David Van Reybrouck. Deze Vlaamse archeoloog, cultuurhistoricus en schrijver introduceerde in 2011 in België de G1000, een discussiedag voor duizend ongebonden deelnemers, die geselecteerd worden via loting. De bijeenkomst in Amersfoort eindigde met tien voorstellen voor de stad. De burgers willen een groene, innovatieve, sociale stad. En ze gaan de wijken in met een G100, een mini-variant.

Het enthousiasme in Amersfoort is overgeslagen naar andere plekken in het land. In Houten komt een burgertop, geïnspireeerd op de G1000. Uden koerst aan op een G1000 in de herfst. Net als in Houten en in veel andere plekken in het land, hebben raadsleden in Uden na de verkiezingen gesproken met inwoners over de vraag wat die vinden dat er de komende vier jaar moet gebeuren.

In Uden is daar de basis gelegd voor het evenement in de herfst. Ook particulieren uit Hilversum, Utrecht en Zandvoort hebben zich gemeld bij Harm van Dijk van de G1000 in Amersfoort. De procescoach Van Dijk is een veelgevraagd spreker op congressen over burgerparticipatie. Burgemeesters, wethouders en raadsleden willen dolgraag weten hoe zo'n evenement werkt. Zij blijven dus niet op afstand, zoals het uitgangspunt is van moderne burgerparticipatie. De doe-democratie komt juist 'van onderop', vanuit de mensen zelf.

In Amersfoort wil Van Dijk bij deze gedachte blijven aansluiten. De G1000 draagt de plannen nu over aan het gemeentebestuur. "Wij juichen dit van harte toe", zegt wethouder Houwing (D66). "Aan de resultaten werken we verder, soms samen met de gemeente, soms zonder."

In Uden is de gemeente betrokken bij de opzet van een G1000. "Eigenlijk moet het via de kracht van mensen", zegt raadsgriffier Mirande Heffers. "Maar als de raad het idee omarmt, is meteen de verbinding met de politiek gelegd. Wij vinden dit zo belangrijk dat we dit samen met burgers willen doen."

Lege pagina's in een coalitieakkoord, vrij in te vullen door de Amsterdammers

GroenLinks en D66 hadden in Amsterdam het ultieme idee van loslaten, van niks voorschrijven: een lege paragraaf in het coalitieakkoord. Die lege pagina's zouden gevuld moeten worden door de gedachten van Amsterdammers over zeggenschap van burgers. Donderdag stapte GroenLinks uit de onderhandelingen. Of dit idee stand houdt in nieuwe besprekingen over de vorming van een college is nog niet duidelijk.

In het Amersfoort is zo'n witte bladzij niet overwogen. "Maar het is een ontzettend leuke manier om tot uiting te brengen dat je inwoners ruimte laat, dat je niet als coalitie alles zelf invult. Wij hebben met woorden hetzelfde willen zeggen", reageert de Amersfoortse wethouder Bertien Houwing.

Het college van D66, VVD, PvdA en ChristenUnie wil met de stad in gesprek, en gaat actief op zoek naar mensen die niet vanzelf contact hebben met het gemeentebestuur. Een precies, uitgewerkt programma voor burgerparticipatie is er bewust niet. "Wij hebben niet op alle ingewikkelde vragen een pasklaar antwoord", schrijft het college.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden