Nederland geeft minder uit aan medicijnen

Volgens de Oeso doet Nederland het veel beter dan andere landen. Beeld ANP

Anders dan veel andere landen geeft Nederland de laatste jaren minder uit aan medicijnen.

Tussen 2009 en 2015 daalden de uitgaven met bijna 3 procent. In de zes jaar daarvoor waren ze licht gestegen, met iets meer dan 0,5 procent. Dat blijkt uit ‘Health at a Glance’, waarin de Oeso, de organisatie van 35 industrielanden, de gezondheidszorg in de aangesloten landen vergelijkt.

Door de introductie van een nieuwe generatie dure medicijnen - tegen bijvoorbeeld kanker - wordt in Nederland vaak gesproken over een dreigende explosie van de kosten. De Raad voor Volksgezondheid en Samenleving raadde het kabinet vorige week vanwege deze dreiging nog aan fabrikanten van geneesmiddelen strenger aan te pakken. Zo zou een farmaceut die onverantwoord hoge prijzen blijft vragen voor gepatenteerde middelen, dat patent tijdelijk moeten worden afgenomen.

Volgens de Oeso doet Nederland het echter veel beter dan andere landen. In de meeste Europese landen stegen de uitgaven aan medicijnen in deze twaalf jaar. Het is wel mogelijk dat de kostenexplosie alsnog komt. De meeste nieuwe middelen zijn geïntroduceerd na 2015. Bovendien komt de beheersing van de kosten voor een belangrijk deel door het beleid artsen en apothekers te verplichten de goedkoopste variant voor te schrijven.

Verpleegkundigen

Per burger geeft Nederland jaarlijks 360 euro uit aan medicijnen. In Duitsland is dat ruim 650 euro. Het Oeso-gemiddelde is 475 euro. Forse uitschieter is de VS: Amerikanen verbruiken jaarlijks bijna 1000 euro aan medicijnen, bijna drie keer zo veel als in Nederland. Nederlanders slikken iets minder bloeddrukverlagers dan in andere Oeso-landen, maar bij het voorschrijven van cholesterolverlagers zijn Nederlandse dokters een stuk scheutiger. Antidepressiva gaan hier minder over de toonbank, hoewel het aantal recepten wel is gegroeid.

Het tekort aan verpleegkundigen wordt in Nederland als een probleem gezien. Nederland telde in 2015 één verpleegkundige per honderd inwoners. Dat ligt boven het Oeso-gemiddelde. In veel vergelijkbare landen, zoals Duitsland en Frankrijk, zijn er echter meer handen aan het bed. De babysterfte, lang relatief hoog in Nederland, loopt inmiddels in de pas. De levensverwachting van Nederlanders is met bijna 82 jaar een jaar hoger dan in de andere Oeso-landen.

Lees ook:
Filosofisch Elftal: Hoe duur mag een medicijn zijn?
‘Moet er meer geld naar de zorg? Niet per se’
Hoogleraar: Betaal fabrikant van duur medicijn alleen als het aanslaat

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden