Nederland geeft geen goedkeuring aan EU-begroting

DEN HAAG (ANP) - Nederland zal geen goedkeuring verlenen aan de Europese begroting van 2006. Minister Wouter Bos van Financiën zal dat volgende week in Brussel meedelen, zo liet hij donderdag in de Tweede Kamer weten. Het onderwerp staat dan op de agenda van de EU-ministers van Financiën.

Bos vindt het grote aantal fouten bij de besteding van EU-gelden niet aanvaardbaar. Uit een rapport van de Europese Rekenkamer blijkt dat voor 61 procent van de EU-uitgaven het foutenpercentage hoger is dan 2. De Rekenkamer heeft al voor de dertiende maal op rij geen positieve verklaring kunnen afgeven over de begroting.

Bos verwacht dat Nederland het enige EU-land zal zijn dat zijn goedkeuring aan de begroting zal onthouden, zodat zijn opstelling geen consequenties heeft. Aanvankelijk overwogen ook enkele andere landen, waaronder het Verenigd Koninkrijk en Zweden, de begroting niet goed te keuren. Zij zullen zich waarschijnlijk echter laten overtuigen door een verklaring waarin de Europese Commissie beterschap belooft. Maar Bos wil een ,,signaal afgeven'' aan de commissie om haast te maken met de verbeteringen.

Unanieme steun

Bos kreeg donderdag unanieme steun van de Kamer. ,,Het lukt niet om het vertrouwen in Europa te herstellen als de burgers het gevoel hebben dat er gerommeld wordt met geld en cijfers'', aldus PvdA'er Paul Tang. CDA'er Frans de Nerée noemde het grote aantal door de Europese Rekenkamer gehanteerde fouten ,,schokkend''.

Nederland onthield in het verleden al tweemaal eerder zijn fiat aan de Europese begroting. Ook toen kreeg het onvoldoende steun van andere lidstaten. Bos wees er donderdag op dat het afkeuren van de EU-begroting geen praktische gevolgen zou hebben, omdat het jaar waarop de begroting betrekking heeft voorbij is. Wel zou het afkeuren van de begroting een politieke blamage voor de Europese Commissie zijn.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden