Nederland gebaat bij eurobaan Dijsselbloem

Minister van financiën maakt indruk met eerste optredens

GIJS MOES | BRUSSEL

De voorzitter van de eurogroep kan flink boven zijn eigen gewicht boksen. Hij vervult een spilfunctie in het Europees economisch overleg en is voortdurend op de hoogte van de posities van belangrijke spelers. Dat maakt dit voorzitterschap tot een mooie buit, zeker voor een klein land als Nederland. De Nederlandse minister van financiën, Jeroen Dijsselbloem, wordt genoemd voor de functie.

Jean-Claude Juncker - mr. euro - gaat weg, na acht jaar als voorzitter. De Luxemburger zei eerder al dat hij er geen zin meer in had, maar toen werd hij door de grote landen overtuigd om te blijven. Nu stopt hij echt. Velen zijn al genoemd als opvolger: de Duitser minister Schäuble, zijn Franse collega Moscovici en de Finse premier Katainen. Ook de naam van Dijsselbloem valt in Brussel. Door media in het sterkste euroland, Duitsland, wordt hij uitdrukkelijk getipt. Dijsselbloem is nog niet lang in functie, maar hij heeft een paar grote voordelen. Hij komt uit een sterk euroland, Nederland is nog een van de weinige triple-A landen. Schäuble heeft al gezegd dat de nieuwe voorzitter uit deze meest kredietwaardige groep moet komen.

De Nederlander heeft bovendien in zijn eerste optredens een goede indruk gemaakt. Volgens Duitse media kan hij voortbouwen op de reputatie van zijn voorganger Jan Kees de Jager. Andere bronnen stellen dat vooral de zuidelijke landen opgelucht zijn met Dijsselbloems rustige optreden, na de uitgesproken De Jager.

De vraag is wat Dijsselbloem kan doen als voorzitter. Hij moet in de eerste plaats de maandelijkse vergadering leiden van de zeventien ministers van financiën van eurolanden. De laatste jaren kwamen daar vaak extra crisisbijeenkomsten bij.

De eurogroep bestaat al meer dan vijftien jaar, maar heeft nauwelijks een in regels vastgelegde functie. Maar sinds het uitbreken van de financiële crisis zijn er grote politieke besluiten genomen, zoals het geven van steun aan Griekenland.

Een voorzitter moet onpartijdig zijn, al verloor Juncker het nationaal belang nooit uit het oog. "Hij heeft de belangen van Luxemburg nooit verkwanseld", zegt een diplomaat. Kan Dijsselbloem ook de Nederlandse belangen promoten als voorzitter?

Dat kan, voor zover die belangen samenvallen met de Europese regels: het beklemtonen van de begrotingsdiscipline past de voorzitter van de eurogroep en het is ook in het Nederlands belang. Maar de voorzitter moet oppassen dat hij zich niet vervreemdt van de landen die soepeler willen zijn. Een succesvol voorzitterschap vereist dus veel diplomatie.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden