Nederland erkent Guaidó als leider van Venezuela na verlopen ultimatum

Zelfverklaard interim-president Juan Guaidó.  Beeld AFP
Zelfverklaard interim-president Juan Guaidó.Beeld AFP

De druk op Nicolás Maduro om af te treden als president neemt toe. Zestien Europese landen erkennen nu zijn rivaal Juan Guaidó.

Iris Ludeker

Nederland heeft maandag parlementsvoorzitter Juan Guaidó erkend als interim-president van Venezuela. Samen met vijftien andere Europese landen ging Den Haag over tot die maatregel nadat president Nicolás Maduro een ultimatum in de wind had geslagen om verkiezingen uit te schrijven in zijn land. Dat ultimatum verliep zondag.

Twee weken geleden riep Guaidó zichzelf al uit tot staatshoofd in het door economisch wanbeleid geteisterde land. Hij meent dat Maduro de presidentsverkiezingen gestolen heeft en dat hijzelf daarom als parlementsvoorzitter grondwettelijk het recht heeft de macht naar zich toe te trekken.

Duitsland, Frankrijk, Zweden, Spanje, Denemarken, Groot-Brittannië, Polen, Oostenrijk, Portugal, Litouwen, Finland, Estland, Letland, Tsjechië, Luxemburg en dus Nederland gaan mee in die redenering, en maakten hun beslissing gisteren een voor een bekend. De Nederlandse buitenlandminister Stef Blok schreef aan de Tweede Kamer dat het kabinet met de erkenning van Guaidó’s presidentschap het Venezolaanse volk in staat wil stellen om eerlijke en vrije verkiezingen mogelijk te maken.

'Koloniale tijd’

Nederland blijft wel diplomatieke betrekkingen onderhouden met de vertegenwoordigers van Maduro omdat ‘het effectieve gezag in zijn handen is’. Nederland steunt verder het EU-initiatief om een internationale ‘contactgroep’ op te richten die Venezuela moet helpen om de voorwaarden te scheppen voor vrije verkiezingen.

De Europese landen volgen onder meer de Verenigde Staten, Canada en enkele Latijns-Amerikaanse landen, die Guaidó al eerder erkenden als (interim-)staatshoofd.

De manoeuvres kunnen op weinig begrip rekenen bij Maduro, die dit weekend in een interview met de Spaanse tv zei: “Het is alsof ik tegen de Europese Unie zeg: ik geef jullie zeven dagen om de Republiek Catalonië te erkennen, en als jullie dat niet doen, dan neem ik maatregelen. Internationale politiek kan niet gebaseerd zijn op ultimatums. Dat stamt uit de koloniale tijd.”

Binnen de Europese Unie zelf bestaat verdeeldheid over de beoordeling van de situatie in Venezuela. Spanje, een belangrijk land in de relatie met Latijns-Amerika, staat achter Guaidó. “Vanaf vandaag zullen we kosten noch moeite sparen bij het helpen van alle Venezolanen om vrijheid, welvaart en harmonie te bereiken”, zei de Spaanse premier Pedro Sanchez gisteren.

Maar Griekenland blijft Maduro als staatshoofd erkennen, en de Italiaanse regering is verdeeld over de kwestie. Rusland, steunpilaar van Maduro, liet weten dat de EU-landen ‘toegeëigende macht legitimeren’.

Verzoek aan paus

Maduro waarschuwde in het interview voor geweld in Venezuela als andere landen hun inmenging niet stoppen. Hij reageerde op het verkapte dreigement van de Amerikaanse president Donald Trump, die een militaire interventie in Venezuela niet wil uitsluiten. “Stop, stop, Donald Trump! Je maakt fouten die je handen zullen besmeuren met bloed”, aldus Maduro. Gisteren beschuldigde hij met name Spanje ervan zich laf te gedragen, door achter de Amerikanen aan te lopen.

Maduro stuurde een brief aan paus Franciscus, met het verzoek om de dialoog op gang te brengen. Dat zei de secretaris van het Vaticaan, kardinaal Pietro Parolin, in Abu Dhabi waar hij met de paus op bezoek is. Guaidó beschuldigde Maduro er in een tv-toespraak van dat hij probeert 1,2 miljard dollar uit de staatsbank Bandes over te hevelen naar Uruguay. Hij gaf daar geen bewijzen voor, maar riep Uruguay wel op om niet mee te werken.

Het is nog niet duidelijk wat eventuele vervolgstappen van de Europese landen zullen zijn, nu zij Guaidó erkennen. De Britten stelden dat ze erover nadenken, en dat sancties niet uitgesloten kunnen worden. De Verenigde Naties zullen niet meedoen aan internationale plannen die nu gesmeed worden voor Venezuela, zei secretaris-generaal Antonio Guterres in New York. Volgens Guterres moeten de VN neutraal blijven.

Lees ook:

Wat moet er gebeuren in Venezuela, wil president Nicolás Maduro vallen?

Venezuela ging dit weekend opnieuw de straat op tegen het regime van Nicolás Maduro. Maar de leider wankelt nog niet. Wat moet er gebeuren, wil hij vallen?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden