Nederland en Turkije liggen op ramkoers

Mevlut Cavusoglu voorafgaand aan een G20-bijeenkomst in februari. Beeld TASS

De diplomatieke ruzie tussen Nederland en Turkije dreigt te escaleren. Dat het aangekondigde bezoek van minister van buitenlandse zaken Mevlut Cavusoglu de Nederlandse verkiezingscampagne doorkruist, drijft de zaak nog verder op de spits.

Het ministerie van buitenlandse zaken meldde gisteravond dat Turkije een formeel verzoek had ingediend om medewerking te verlenen aan het bezoek. Buitenlandse Zaken heeft gereageerd met de mededeling dat Nederland niet wil dat Cavusoglu komt.

De Turkse minister wil zaterdag in Rotterdam campagne voeren voor een ja-stem bij een referendum dat volgende maand in Turkije plaatsvindt. De daarin voorgestelde grondwetswijziging zou de macht van president Recep Tayyip Erdogan vergroten.

Minister van buitenlandse zaken Bert Koenders herhaalde gisteren dat er over het Nederlandse standpunt niet te onderhandelen valt. “Wij gaan over ons eigen toelatingsbeleid. Wij vinden het ongewenst dat hij als Turks minister naar Nederland komt voor campagneactiviteiten. Mijn grote zorg is dat een Turks probleem geëxporteerd wordt. Dat heeft ook te maken met het gebrek aan vrijheid van meningsuiting in dat land.”

Druk van buitenaf

Cavusoglu had eerder op de dag naar Nederland uitgehaald. Hij zei dat het kabinet zijn komst probeert tegen te houden uit angst dat het bezoek Geert Wilders in de kaart speelt. Ook zou de Nederlandse regering hoteleigenaren onder druk zetten om te voorkomen dat zij een zaal verhuren. Erdogan suggereerde gisteren ook dat Nederland van buitenaf onder druk is gezet. Het kabinet heeft zijn standpunt volgens Erdogan niet uit vrije wil genomen.

Koenders verwierp gisteren de Turkse aantijgingen. “Wij leven in een vrije samenleving. Misschien ligt dat in Turkije anders.” Hij zei ook dat Wilders geen rol speelt bij zijn standpunt. “Binnen een half uur heb ik vrijdag laten weten tegen het bezoek te zijn.”

Wilders kondigde in ieder geval een demonstratie aan. Woensdagochtend wil hij voor de Turkse ambassade in Den Haag duidelijk maken dat Turkse bewindspersonen niet welkom zijn. De PVV-leider wil dat het kabinet de voltallige Turkse regeringsploeg tot en met het referendum van 16 april persona non grata verklaart. In de diplomatie is dat een zeer zware maatregel die landen bijvoorbeeld nemen als zij een spion van een land waar zij ruzie mee hebben met veel publiciteit willen uitwijzen.

Gezichtsverlies

Maar ook los van Wilders zou de komst van Cavusoglu voor veel Nederlandse politici gezichtsverlies betekenen. Zij gebruikten de afgelopen dagen grote woorden. PvdA-lijsttrekker Lodewijk Asscher zei dat de ‘waarden van dit land’ in het geding zijn en dat de verdediging daarvan een diplomatieke rel waard is. Als minister van sociale zaken is hij verantwoordelijk voor integratie. In die rol lag hij eerder met de Turkse overheid in de clinch over de positie van Turkse Nederlanders. D66-lijsttrekker Alexander Pechtold noemde het ‘absurd dat een land dat afglijdt naar dictatoriale neigingen hier campagne komt voeren.’ Premier en VVD-lijsttrekker Mark Rutte wil ‘alle juridische mogelijkheden’ aanwenden om het bezoek tegen te houden.

Buitenlandse Zaken wilde gisteren niet zeggen welke opties er op tafel liggen als Cavusoglu zijn reisplannen toch doorzet. Mogelijk hoopt Den Haag op een verbod via de lokale politiek. Koenders wees op mogelijke openbare ordeproblemen tijdens een spreekbeurt van Cavusoglu.

Een verenigde harde lijn van de Europese Unie komt er in ieder geval niet. Koenders noemde de toelating van ministers ‘echt een nationale bevoegdheid.’

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden