Nederland en Turkije herstellen hun diplomatieke relatie

Nederlandse Turken betogen bij de Erasmusbrug in Rotterdam tegen de mislukte staatsgreep in Turkije. Beeld anp

Er mogen weer een Nederlandse ambassadeur richting Ankara en een Turkse ambassadeur richting Den Haag afreizen. Minister Stef Blok meldde dat vandaag aan de Tweede Kamer. 

“Goed dat Turkije en Nederland de bladzijde samen omslaan, en we onze betrekkingen herstellen”, zegt Blok. “Dat is nodig om vrij te spreken over zaken die ons binden, en ook over onderwerpen waarover we van mening verschillen.”

De betrekkingen tussen de twee landen liepen ernstige schade op toen de Nederlandse regering in maart vorig jaar twee Turkse ministers verbood om in Nederland campagne te voeren voor een referendum. Die volksraadpleging over het veranderen van de grondwet moest de weg vrijmaken voor een presidentieel systeem in Turkije.

De rel ­ontspon zich terwijl Nederland zelf volop in het teken stond van de eigen verkiezingscampagnes. Het vliegtuig waar minister van buitenlandse ­zaken Mevlut Cavusoglu in zat, kreeg geen toestemming om in ­Nederland te landen. En de Turkse minister van familiezaken Fatma Kaya, die per auto naar Rotterdam was afgereisd, werd belet te spreken en zij werd naar Duitsland gebracht.

Het ging er in de crisis tussen de twee landen hard aan toe. Zo noemde de Turkse president Erdogan ­Nederlanders ‘fascisten’. Achter de schermen maakten diplomaten ­overuren om de rel te sussen, maar zonder resultaat. Er werd gesteggeld over formuleringen in het concept-akkoord, en Ankara en Den Haag eisten excuses van elkaar. Die kwamen er niet. De crisis bereikte in februari uiteindelijk een dieptepunt toen ­Nederland zijn ambassadeur formeel terugtrok en Turkije daarop hetzelfde deed.

“Op een dag zullen de vierhonderd jaar oude betrekkingen weer gelijmd worden, zei de toenmalige minister van buitenlandse zaken Halbe Zijlstra bij die gelegenheid. Vandaag was het dus zover. Daar gingen veel gesprekken aan vooraf. Vooral op ambtelijk niveau zou voortdurend zijn doorgepraat. Maar ook in de wandelgangen van Navo-bijeenkomsten, waar beide landen lid van zijn, zochten de Nederlandse en Turkse ministers van buitenlandse zaken ­elkaar de laatste maanden weer voorzichtig op.

Dat Ankara en Den Haag elkaars ambassadeurs weer toelaten, wil ­overigens niet zeggen dat ze het met ­elkaar eens zijn over de gebeurtenissen van vorig jaar. Ook het woord ‘sorry’ is niet gevallen. Dat de twee landen – in elk geval voorlopig – de strijdbijl hebben begraven, bezegelen ze met een bezoek later dit jaar. Blok zal binnen een paar maanden naar Turkije afreizen.

Lees ook: Hoe de breuk met Turkije niet werd gelijmd

Het uitzetten van een Turkse minister, zette de verhoudingen tussen Nederland en Turkije op scherp. Achter de schermen probeerden diplomaten al eerder de betrekkingen te herstellen. Dat lukte bijna.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden